Hrách – docela nenáročný, ale stává se, že některý rok dává nebývalou úrodu a v další sezóně – vůbec žádnou.Samozřejmě hodně záleží na odrůdě, půdě a počasí, ale nemalou roli hrají i sousedé hrachu na záhonu.Poradíme vám, co sázet vedle hrachu, aby to bylo dobré pro něj i pro ostatní.
Dříve jsme vám řekli, kdy zasít hrách a jak to správně udělat.
Co sázet vedle hrachu
Hrách se ‚kamarádí‘ s mnoha druhy zeleniny, luštěnin a tykví.Nasycuje půdu dusíkem a jeho kořeny pronikají hluboko do půdy a čerpají živiny, o které se hrách dělí se sousedy.
Co můžete vysadit vedle zeleného hrachu:
kukuřice – velmi dobře se snášejí a kukuřice bude také dobrou podporou pro kudrnatý hrách.
Mrkev – obsahuje éterické oleje v pletivech a odpuzuje škůdce; hrách a mrkev vedle sebe poskytují oběma dobrou úrodu.
Červená řepa – dobře s ní roste i hrách a červená řepa bude pro hrách dobrou podporou.
Kapusta – užitečné sousedství pro obě plodiny, a pokud se vysadí vedle hrachu pekinka, bude sladší.
Brambory – tradičně se vysazují vedle hrachu, což zvyšuje výnosy brambor a odrazuje brambory odrůdy Colorado.
Okurky, cukety, patisony a melouny – hrách si s nimi dobře rozumí a dodává jim dusík.
Ředkvičky – hodí se pro obě plodiny, hrášek zlepšuje chuť ředkviček.
Rozmarýn, máta, šalvěj a další kořeněné bylinky – jejich silice odpuzují škůdce.
hořčice – hrách poskytuje dusík a hořčice dodává hrachu živiny a zvyšuje výnos.
Velmi dobré je také vysadit hrách vedle jahod – získáte dobrou úrodu hrachu i jahod.
Je možné vysadit hrách vedle česneku
Dobrý soused hrách nemusí být dobrým sousedem pro každého.Nejlepší je nesázet vedle hrachu:
Cibule a česnek – jejich kořeny uvolňují fytoncidy, které zpomalují růst luštěnin.
Rajčata – sbírejte ne nejlepší úrodu, a to jak rajčata, tak hrách.
Slunečnice a fenykl – velmi agresivní a utlačují téměř všechny sousedy.
Bazalka a pelyněk – mají specifické aroma, které hrách nemá rád, a jejich chuť se stává hořkou.
Hrách by se neměl vysazovat vedle vojtěšky, jetele a pod stromy a keři.
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.