HomeZahradničeníMilovat se navzájem: co zasadit vedle hrachu

Milovat se navzájem: co zasadit vedle hrachu

Hrách – docela nenáročný, ale stává se, že některý rok dává nebývalou úrodu a v další sezóně – vůbec žádnou.Samozřejmě hodně záleží na odrůdě, půdě a počasí, ale nemalou roli hrají i sousedé hrachu na záhonu.Poradíme vám, co sázet vedle hrachu, aby to bylo dobré pro něj i pro ostatní.

Dříve jsme vám řekli, kdy zasít hrách a jak to správně udělat.

Co sázet vedle hrachu

Hrách se ‚kamarádí‘ s mnoha druhy zeleniny, luštěnin a tykví.Nasycuje půdu dusíkem a jeho kořeny pronikají hluboko do půdy a čerpají živiny, o které se hrách dělí se sousedy.

Co můžete vysadit vedle zeleného hrachu:

  • kukuřice – velmi dobře se snášejí a kukuřice bude také dobrou podporou pro kudrnatý hrách.
  • Mrkev – obsahuje éterické oleje v pletivech a odpuzuje škůdce; hrách a mrkev vedle sebe poskytují oběma dobrou úrodu.
  • Červená řepa – dobře s ní roste i hrách a červená řepa bude pro hrách dobrou podporou.
  • Kapusta – užitečné sousedství pro obě plodiny, a pokud se vysadí vedle hrachu pekinka, bude sladší.
  • Brambory – tradičně se vysazují vedle hrachu, což zvyšuje výnosy brambor a odrazuje brambory odrůdy Colorado.
  • Okurky, cukety, patisony a melouny – hrách si s nimi dobře rozumí a dodává jim dusík.
  • Ředkvičky – hodí se pro obě plodiny, hrášek zlepšuje chuť ředkviček.
  • Rozmarýn, máta, šalvěj a další kořeněné bylinky – jejich silice odpuzují škůdce.
  • hořčice – hrách poskytuje dusík a hořčice dodává hrachu živiny a zvyšuje výnos.
  • Velmi dobré je také vysadit hrách vedle jahod – získáte dobrou úrodu hrachu i jahod.

    Je možné vysadit hrách vedle česneku

    Dobrý soused hrách nemusí být dobrým sousedem pro každého.Nejlepší je nesázet vedle hrachu:

  • Cibule a česnek – jejich kořeny uvolňují fytoncidy, které zpomalují růst luštěnin.
  • Rajčata – sbírejte ne nejlepší úrodu, a to jak rajčata, tak hrách.
  • Slunečnice a fenykl – velmi agresivní a utlačují téměř všechny sousedy.
  • Bazalka a pelyněk – mají specifické aroma, které hrách nemá rád, a jejich chuť se stává hořkou.
  • Hrách by se neměl vysazovat vedle vojtěšky, jetele a pod stromy a keři.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments