HomeTipyDo koupelny, do kuchyně na okna: jak vyrobit čisticí roztok za pár...

Do koupelny, do kuchyně na okna: jak vyrobit čisticí roztok za pár drobných

Abyste kvalitně vyčistili celý byt, potřebujete spoustu různých čisticích prostředků – a to je hodně peněz.Naše babičky odedávna používaly lidové metody, které nejsou o nic méně účinné než domácí chemie.UNIAN vám poradí, jak si vyrobit vlastní čisticí prostředek ze známých produktů.

Dříve jsme mluvili o tom, jak umýt nádobí bez mycího prostředku.

Jak si vyrobit čisticí roztok vlastníma rukama – návod

Existuje několik čisticích prostředků, které lze snadno připravit doma.S pomocí takových roztoků budete moci vyčistit celý byt a utratit přitom ani korunu.Zapamatujte si recepty, abyste již nepoužívali ‚chemii‘ z obchodu.

Univerzální čisticí prostředek vlastníma rukama:

  • bílý ocet.
  • voda.
  • citronová kůra.
  • větvička rozmarýnu.
  • Smíchejte vodu a bílý ocet v poměru 1:1, nalijte do rozprašovače, přidejte ostatní přísady a nechte týden louhovat.Tímto roztokem můžete umýt jakýkoli povrch, osvěžit odpadkový koš, otřít stěny a dělat mnoho dalších věcí v domácnosti.

    Sprej pro kuchyň vlastníma rukama:

  • jedlá soda – 4 polévkové lžíce.
  • teplá voda – 800 ml.
  • Přísady smíchejte a roztok nalijte do rozprašovače.Pomocí sodového čisticího prostředku bude možné vyčistit lednici, povrchy v kuchyni, odtok v umyvadle nebo vanu.Soda si nejen dobře poradí s každou nečistotou, ale také odstraní nepříjemné pachy.

    Čistící prostředek vlastníma rukama s octem:

  • voda – 2 šálky.
  • Jablečný nebo bílý ocet – 0,5 šálku.
  • alkohol – 1\4 šálku.
  • pomerančový esenciální olej.
  • Všechny přísady smíchejte a nalijte do rozprašovače.Ošetřete okna, skla a zrcadla nastříkáním přípravku na papírovou utěrku.Poté jím otřete povrchy, které potřebují vyčistit.Hlavní věc – roztok nepoužívejte za horkého slunečného dne, jinak rychle zaschne a zanechá šmouhy.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments