Uvařit hrách za 30 minut místo 2 hodin je zcela reálné.Prozradíme vám, co k tomu potřebujete, i to, jak uvařit hrách, aby se sice uvařil, ale zároveň se nerozpustil v tekutou kaši.
Dříve jsme si řekli, jak správně uvařit rýži, aby byla křehká a chutná.
Jak vařit hrách – kolik času je potřeba a jak proces urychlit
Celý suchý hrách se vaří déle než hrách dělený.Doba vaření může také záviset na odrůdě hrachu a na tom, jakou kaši chcete.V průměru se celý suchý hrách vaří 2-2,5 hodiny, zatímco dělený hrách 1-1,5 hodiny.
Tento proces však můžete urychlit namočením hrachu na 5-8 hodin.Pak lze celý hrách vařit 40-60 minut a drcený hrách 30-45 minut.
Kromě toho existuje ještě několik dalších triků, jak hrách rychle uvařit:
Tip: se sodou opatrně – přidáním většího množství zkazíte chuť.
Jak uvařit hrášek v hrnci
Nejdříve hrách nasbírejte a namočte ho, jak již bylo řečeno, na 5-8 hodin.Poté:
Tip: použijte hrnec se silným dnem a stěnami – hrách se tak nepřipálí a uvaří se rychleji.Pokud potřebujete více vody – přidejte vroucí vodu, a pokud je naopak hrách hotový a je v něm hodně vody – slijte ji nebo nechte vařit s otevřenou pokličkou.
Jak vařit hrách v multifunkčním vařiči
Hrách nasbírejte a opláchněte a pošlete ho do multicookeru s vodou v poměru 1:2.Vařte v režimu ‚dušení‘ nebo ‚kaše‘ po dobu 2 hodin.Přesto vám doporučujeme hrách předem namočit – pak ho budete vařit 30-40 minut.
Deset minut před tím, než je hrách hotový, ho osolte a přidejte olej – máslo nebo rostlinný olej.
Jak uvařit hrách na placičky
Pro přípravu hrachové nádivky do placiček je třeba hrách uvařit jedním z výše uvedených způsobů.Po uvaření hrách rozšlehejte v mixéru nebo rozmačkejte šťouchadlem.Hráškové pyré smíchejte s nakrájenou osmaženou cibulí – náplň je hotová.