HomeTipyJak uvařit hrách za 30 minut: tajemství zkušených hostitelek

Jak uvařit hrách za 30 minut: tajemství zkušených hostitelek

Uvařit hrách za 30 minut místo 2 hodin je zcela reálné.Prozradíme vám, co k tomu potřebujete, i to, jak uvařit hrách, aby se sice uvařil, ale zároveň se nerozpustil v tekutou kaši.

  • Jak uvařit hrách – kolik času je potřeba a jak proces urychlit.
  • Jak vařit hrách v hrnci.
  • Jak vařit hrách v multifunkčním hrnci.
  • Jak uvařit hrách na placičky.
  • Dříve jsme si řekli, jak správně uvařit rýži, aby byla křehká a chutná.

    Jak vařit hrách – kolik času je potřeba a jak proces urychlit

    Celý suchý hrách se vaří déle než hrách dělený.Doba vaření může také záviset na odrůdě hrachu a na tom, jakou kaši chcete.V průměru se celý suchý hrách vaří 2-2,5 hodiny, zatímco dělený hrách 1-1,5 hodiny.

    Tento proces však můžete urychlit namočením hrachu na 5-8 hodin.Pak lze celý hrách vařit 40-60 minut a drcený hrách 30-45 minut.

    Kromě toho existuje ještě několik dalších triků, jak hrách rychle uvařit:

  • Hrách solte až na samém konci vaření – pokud ho osolíte ihned, bude se vařit déle.
  • Jakmile se hrášek uvaří, přidejte 2 polévkové lžíce.másla nebo rostlinného oleje.
  • Po 10 minutách varu přidejte do hrachu sodu – v množství 0,5 lžičky.na 2 litry vody a po 5-7 minutách hrách změkne.
  • Tip: se sodou opatrně – přidáním většího množství zkazíte chuť.

    Jak uvařit hrášek v hrnci

    Nejdříve hrách nasbírejte a namočte ho, jak již bylo řečeno, na 5-8 hodin.Poté:

  • Zalijte vodou – na 1 díl hrachu vezměte 3 díly vody.
  • Postavte na mírný oheň, nepřikrývejte zcela pokličkou – hrášek by mohl ‚uniknout‘.
  • Odstraňte pěnu a poté občas zamíchejte, aby se hrášek nepřipálil.
  • Hrách osolte až na samém konci vaření.
  • Tip: použijte hrnec se silným dnem a stěnami – hrách se tak nepřipálí a uvaří se rychleji.Pokud potřebujete více vody – přidejte vroucí vodu, a pokud je naopak hrách hotový a je v něm hodně vody – slijte ji nebo nechte vařit s otevřenou pokličkou.

    Jak vařit hrách v multifunkčním vařiči

    Hrách nasbírejte a opláchněte a pošlete ho do multicookeru s vodou v poměru 1:2.Vařte v režimu ‚dušení‘ nebo ‚kaše‘ po dobu 2 hodin.Přesto vám doporučujeme hrách předem namočit – pak ho budete vařit 30-40 minut.

    Deset minut před tím, než je hrách hotový, ho osolte a přidejte olej – máslo nebo rostlinný olej.

    Jak uvařit hrách na placičky

    Pro přípravu hrachové nádivky do placiček je třeba hrách uvařit jedním z výše uvedených způsobů.Po uvaření hrách rozšlehejte v mixéru nebo rozmačkejte šťouchadlem.Hráškové pyré smíchejte s nakrájenou osmaženou cibulí – náplň je hotová.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments