Sezóna brambor je v plném proudu, a proto je cena oblíbené zeleniny minimální.Proto ji většina Ukrajinců obezřetně nakupuje s rezervou na podzim a zimu.V soukromém domě nebudou s jejím skladováním žádné problémy, ale ne každý ví, jak skladovat brambory v městském bytě.
UNIAN vás seznámí s několika osvědčenými metodami.
Základní rady pro skladování brambor v bytě
Hospodyně musí být vybíravá ke stavu každé brambory a připravit ji k dlouhodobému skladování v bytě.Brambory by měly být neporušené, bez známek hniloby nebo poškození.I jedna zkažená brambora může zničit několik kilogramů.
Velmi často se hostitelky setkávají s dotazem, jak dlouho lze brambory skladovat při pokojové teplotě.Za ideální teplotu pro skladování této zeleniny se považuje rozmezí 4 až 5 °C.Brambory se nejlépe skladují při vlhkosti 80 %.
Je důležité si uvědomit, že brambory nemají rády sousedství jiné zeleniny.Brambory však můžete doma bezpečně skladovat vedle červené řepy.Ta bude absorbovat přebytečnou vlhkost.
Jak skladovat brambory v bytě na balkoně
Balkon je nejlepší možností, jak skladovat brambory v bytě v zimě a na podzim.Musí však být nutně zateplený.Při minusových teplotách se zelenina okamžitě zkazí.Pokud je váš balkon schopen udržet teplotu 4-5 °C, pak v něm budou brambory skladovány až do jara.
Brambory je nejlepší skladovat v dřevěných bednách nebo koších.Pro jistotu je můžete izolovat dekou nebo pěnou.
Jak skladovat brambory v bytě bez balkonu
V tomto případě můžete strategické zásoby uložit v kuchyni.Několik pytlů brambor se samozřejmě do kuchyně nevejde, ale na několikatýdenní zásobu zeleniny to postačí.
Brambory můžete skladovat v kartonové krabici, ale ujistěte se, že jsou suché.Zvolte nevlhké místo mimo dosah trouby.
Jak skladovat brambory v chladničce
Chladnička není uzpůsobena pro skladování velkého množství brambor.Lze v ní však skladovat určité množství brambor, například týdenní zásobu.
Brambory je nejvhodnější skladovat v nádobě na zeleninu v chladničce.Předtím každou bramboru omyjte a osušte.Zabalte je do látkového nebo papírového sáčku.Vyhněte se polyethylenu, jinak se vytvoří kondenzace, která zeleninu ‚zabije‘.