HomeTipyJak skladovat jablka po celou zimu: nuance skladování v bytě a ve...

Jak skladovat jablka po celou zimu: nuance skladování v bytě a ve sklepě

Koncem srpna a začátkem září dozrávají jablka v ukrajinských zahradách.Za normálních podmínek začínají jablka během několika dní hnít.Pokud však dodržíte některé triky, lze ovoce udržet čerstvé až do zimy.

Pozdní odrůdy jablek jsou vhodné pro dlouhé skladování – ty rané mají příliš tenkou slupku.Letní odrůdy lze skladovat maximálně měsíc, zimní odrůdy vydrží šest měsíců.

Jak vybírat jablka pro dlouhodobé skladování

Jablka pro skladování je lepší sbírat ve střední fázi zralosti.Taková jablka se snadno oddělují od stromu, ale ještě nemají plně vyvinutou barvu a chuť.Středně zralá jablka poznáte rozkrojením jednoho plodu: jádra by měla být světle hnědá, nikoli bílá nebo tmavá.

Zde je několik pravidel pro sběr jablek určených ke skladování.

  1. Několik dní před sklizní jablek jabloně nezalévejte vodou.
  2. Pro sklizeň je lepší zvolit suchý a chladný den.
  3. Jablka je lepší sklízet se stopkou – vydrží pak déle skladovaná.
  4. Jablka netřete ani nemyjte, abyste z nich nesmyli ochrannou vrstvu vosku.
  5. Pro dlouhodobé skladování jsou vhodná pouze otrhaná jablka, nikoliv jablka sebraná ze země.

Jak skladovat jablka ve sklepě nebo v suterénu

Pro dlouhodobé skladování jablek je ideální tmavá a chladná místnost.Doporučuje se skladovat ovoce v dřevěných bednách, kartonových krabicích nebo na stojanech.Malé partie ovoce (do 4 kg) lze umístit do polyethylenového pytle s otvory a zavěsit je ke stropu.

Pro dlouhodobé skladování umístěte ovoce do nádoby a vrstvy jablek pokryjte pískem, dřevěnými hoblinami, papírem nebo suchým pískem.Nedoporučuje se však používat slámu – jablka pak nepříjemně zapáchají.

Důležité: jablka by se neměla skladovat ve sklepě vedle brambor, jinak se zabarví a shnijí.

Jak skladovat jablka v bytě

Pro skladování v domě vyberte chladné a suché místo.Ovoce můžete uložit do nepotřebných kartonových krabic nebo dřevěných beden.Jablka se dobře skladují až do jara v chladničce v zásuvce na ovoce, ale ne vedle zeleniny.

Doporučuje se jablka rozdělit do malých dávek o hmotnosti 3-4 kg.Ovoce by mělo být stejné odrůdy.Uspořádejte ovoce do sáčků a sáček zavažte.Do obalu udělejte několik otvorů, aby jablka nehnila.Pytle s jablky vložte do velkých krabic a uložte je na podlahu nebo do chladničky.

Další účinný způsob skladování jablek je v papíru.Zabalte každé ovoce do papíru nebo novin a umístěte je ocasem nahoru do bedny.Ovoce můžete také vložit do papíru v lednici.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments