HomeTipyZajímavosti o portském víně: jak správně pít tento ušlechtilý nápoj

Zajímavosti o portském víně: jak správně pít tento ušlechtilý nápoj

Portské víno je alkoholizované víno z Portugalska, které zraje zvláštním způsobem v sudech.Čím je portské víno mladší, tím nižší je jeho cena a tím jednodušší jsou pravidla jeho používání.UNIAN vám prozradí, čím je tento nápoj výjimečný a jak ho správně pít, abyste maximálně využili jeho chuť.

Jak správně pít portské víno

Portské víno, stejně jako každé jiné víno, by se mělo podávat mírně vychlazené.Po odzátkování láhve se nedoporučuje ji znovu zazátkovat – zkazí se tím chuť nápoje.

Portské víno nižší cenové kategorie může mít štiplavý zápach.Doporučuje se ho chladit více než jiné druhy – tím se zjemní výrazná vůně a chuť nápoje a bude se příjemněji pít.Ostatní odrůdy se doporučují chladit na přibližně 15-18°.

Portské víno se pije ze sklenic ve tvaru tulipánu a sklenice se plní maximálně do poloviny.Předpokládá se, že tato forma sklenic nejlépe zvýrazní chuť nápoje.

Nejlepšími pochutinami k portskému jsou čokoláda, sýr s plísní, ořechy, sušené ovoce, libové maso.

Zajímavosti o portském víně

  • Síla portského vína je přibližně 18-23°.
  • Název alkoholu pochází od portugalského města Porto, přes které se nápoj dříve vyvážel.
  • Podle předpisů Evropské unie se jako ‚portské‘ může označovat pouze nápoj vyrobený z hroznů, které rostou v údolí řeky Duero v Portugalsku.
  • Proces kvašení nápoje trvá pouze několik dní, poté se do něj přidává alkohol, který kvašení zastaví.Nápoj může zrát až 40 let, i když častěji se prodává již 6 let.
  • Portské víno se může zdát zdánlivě jemné, ale je rychle opojné.Abyste se tomu vyhnuli, měli byste nápoj pít po malých doušcích a svačit.
  • Výrobci portského vína jsou při výrobě tohoto nápoje velmi pečliví.Důležitá je dokonce i země původu dubu, z něhož jsou vyrobeny sudy pro zrání vína.
  • Přestože portské víno je drahý a elitní nápoj, v sovětských letech se pod tímto názvem obvykle prodávalo levné víno s přídavkem cukru a barviv.
  • Většina portských vín jsou červená vína, zatímco bílé odrůdy jsou považovány za velmi vzácné a drahé.Předpokládá se, že se silněji chladí.
  • Koktejl na bázi portského vína připravíte tak, že do vína přidáte plátek pomeranče, snítku máty a led.
  • Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments