Slané zelené ořechy pistácie mají velmi jemnou chuť a jsou ceněny gurmány.Pistácie se často přidávají do salátů, masových a rybích pokrmů, používají se do zmrzliny, omáček a dezertů.Tyto ořechy jsou vhodné také jako svačinka k alkoholu.Pistácie jsou však vynikající i syrové.
Pistácie jsou ceněny nejen pro svou zářivou chuť, ale také pro své blahodárné vlastnosti pro organismus.Cena ořechů však není dostupná každému.Proč jsou pistácie drahé a jaké jsou jejich přínosy? Přečtěte si o tom na stránkách UNIAN.
Proč jsou pistácie drahé
Milovníci ořechů si často všimnou, že pistácie jsou výrazně dražší než většina ořechů.Důvodem vysoké ceny je náročnost pěstování a sklizně pistácií.
Pistácie dávají úrodu nejméně v sedmém roce, ne-li později.Ořechy se sbírají jednou ročně a pouze v noci, protože strom přes den vypouští nebezpečné látky.Každý ořech se sklízí, čistí a suší ručně.Poté se pistácie namočí do slané vody a praží.Teprve poté jsou ořechy určeny k prodeji.
Cenu pistácií ovlivňuje také doprava, protože tyto ořechy na Ukrajině nerostou.Pistácie rostou hlavně v Turecku, Maroku a zemích střední Asie.
Jak jsou pistácie užitečné
Pistácie obsahují velké množství vlákniny, zdravých tuků a různých minerálních látek.Mezi ořechy zaujímají přední místo v obsahu draslíku.Bylo prokázáno, že konzumace pistácií snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu.Svačina z pistácií je dobrým antistresovým prostředkem.
Vitamin B7 v pistáciích je velmi důležitý pro metabolismus a selen v nich obsažený stimuluje imunitu a podporuje zdraví štítné žlázy.Lutein v pistáciích je velmi užitečný pro zrak.Lékaři doporučují konzumaci těchto ořechů při onemocnění srdce a plic.
Kosmetika s pistáciovým olejem je velmi užitečná pro pleť a vlasy.Tyto výrobky vyživují a hydratují pokožku, pomáhají odstraňovat stařecké skvrny a posilují vlasy.
Škodlivost pistácií
Kromě všech svých prospěšných vlastností mají pistácie i zápory.
Pokud však jíte pistácie v malém množství, je nepravděpodobné, že by vám tyto ořechy ublížily.