HomeTipyVše o pistáciích: k čemu jsou dobré a proč jsou drahé

Vše o pistáciích: k čemu jsou dobré a proč jsou drahé

Slané zelené ořechy pistácie mají velmi jemnou chuť a jsou ceněny gurmány.Pistácie se často přidávají do salátů, masových a rybích pokrmů, používají se do zmrzliny, omáček a dezertů.Tyto ořechy jsou vhodné také jako svačinka k alkoholu.Pistácie jsou však vynikající i syrové.

Pistácie jsou ceněny nejen pro svou zářivou chuť, ale také pro své blahodárné vlastnosti pro organismus.Cena ořechů však není dostupná každému.Proč jsou pistácie drahé a jaké jsou jejich přínosy? Přečtěte si o tom na stránkách UNIAN.

Proč jsou pistácie drahé

Milovníci ořechů si často všimnou, že pistácie jsou výrazně dražší než většina ořechů.Důvodem vysoké ceny je náročnost pěstování a sklizně pistácií.

Pistácie dávají úrodu nejméně v sedmém roce, ne-li později.Ořechy se sbírají jednou ročně a pouze v noci, protože strom přes den vypouští nebezpečné látky.Každý ořech se sklízí, čistí a suší ručně.Poté se pistácie namočí do slané vody a praží.Teprve poté jsou ořechy určeny k prodeji.

Cenu pistácií ovlivňuje také doprava, protože tyto ořechy na Ukrajině nerostou.Pistácie rostou hlavně v Turecku, Maroku a zemích střední Asie.

Jak jsou pistácie užitečné

Pistácie obsahují velké množství vlákniny, zdravých tuků a různých minerálních látek.Mezi ořechy zaujímají přední místo v obsahu draslíku.Bylo prokázáno, že konzumace pistácií snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu.Svačina z pistácií je dobrým antistresovým prostředkem.

Vitamin B7 v pistáciích je velmi důležitý pro metabolismus a selen v nich obsažený stimuluje imunitu a podporuje zdraví štítné žlázy.Lutein v pistáciích je velmi užitečný pro zrak.Lékaři doporučují konzumaci těchto ořechů při onemocnění srdce a plic.

Kosmetika s pistáciovým olejem je velmi užitečná pro pleť a vlasy.Tyto výrobky vyživují a hydratují pokožku, pomáhají odstraňovat stařecké skvrny a posilují vlasy.

Škodlivost pistácií

Kromě všech svých prospěšných vlastností mají pistácie i zápory.

  • Pistácie jsou velmi kalorické.Kalorická hodnota pistácií je 562 kcal na 100 g – více než u jakéhokoli jídla.Pistácie tedy není nutné přejídat, pokud si hlídáte váhu.
  • Pistácie mohou být škodlivé při žaludečních a ledvinových onemocněních kvůli vysokému množství soli.
  • Pro lidi s hypertenzí na pistácie raději zapomeňte.Tyto ořechy mají velmi vysoký obsah soli, který zvyšuje krevní tlak.
  • Tyto ořechy jsou velmi silným alergenem.
  • Pokud však jíte pistácie v malém množství, je nepravděpodobné, že by vám tyto ořechy ublížily.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments