HomeTipyVavřínový sirup, který si můžete vyrobit doma, může pomoci s jedním obtížným...

Vavřínový sirup, který si můžete vyrobit doma, může pomoci s jedním obtížným problémem

Po každé bitvě si římští generálové potírali svá kopí a meče bobkovými listy; důvodem tohoto „dezinfekčního“ rituálu jsou silné antiseptické vlastnosti této rostliny.

Bobkový sirup může pomoci léčit „neutuchající“ kašel dospělých i dětí, který se objevuje již s nástupem podzimu. Snadno vyrobitelný sirup proti kašli je však dobrým způsobem, jak ulevit od úporného kašle. Sirup z bobkového listu je přírodním prostředkem na zklidnění podráždění v krku. Má také protizánětlivé a antiseptické účinky, čistí dýchací orgány a posiluje imunitu.

Zdravotní indikace bobkového listu

Římští generálové si po každé bitvě potírali svá kopí a meče a s tímto „dezinfekčním“ rituálem jsou spojeny antiseptické vlastnosti této rostliny. V bobkových listech se nachází 1 až 3 % silice, škrob, hořké látky a třísloviny. Je bohatý na vitaminy A, B6, vápník, železo a mangan. Bobkový list má mnoho zdraví prospěšných účinků, mj:

  • Bobkový list má antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti, které bojují proti bakteriím, jako jsou Staphilococcus aureus, Staphilococcus intermedius, Klebsiella pneumonia, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium a dalším známým bakteriím.
  • Jelikož je dobrým zdrojem vitaminu A a vitaminu C, zlepšuje imunitní systém.
  • Bolesti žaludku lze zmírnit pitím čaje z bobkového listu.
  • Aromatický čaj z bobkového listu může pomoci zmírnit ucpaný nos nebo tlak v dutinách.
  • Bobkový list má schopnost snižovat množství enzymu ureázy v těle, jehož nerovnováha může vést k řadě žaludečních potíží, mezi něž patří například
  • Bobkový list lze použít k inhalaci a dezinfekci.

Recept na domácí sirup z bobkového listu

Dospělí i děti tradičně léčí silný kašel a bronchitidu domácím sirupem z bobkového listu s citronem, který je jednoduchý na přípravu.

Potřebné ingredience:

– Šest sušených bobkových listů

– Jeden citron

– Tři velké lžíce medu

– Tři porce vody

Organizace:

Začněte vařením vody. Do horké vody přidejte bobkové listy a vařte pět minut. Během varu vařič přikryjte. Po pěti minutách vyjměte listy z vody a nechte je vychladnout. Poté přidejte med a šťávu z jednoho citronu. Sirup po sterilizaci přelijte do skleněné láhve nebo sklenice.

Poznámky:

Užíváme jednu čajovou lžičku sirupu třikrát denně, abychom předešli silnému kašli.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments