HomeTipyJak opatrně oddělit žloutek od bílku: 6 snadných způsobů

Jak opatrně oddělit žloutek od bílku: 6 snadných způsobů

Vědět, jak oddělit bílky a žloutky, bude alespoň jednou potřebovat každý kuchař.Mnoho receptů vyžaduje použití pouze jedné části vejce.UNIAN jmenoval několik rychlých a snadných způsobů, jak oddělit bílky a žloutky.

Rozpůlení skořápek

Nejjednodušší, ale nepříliš spolehlivou metodou je rozbít vejce na dvě poloviny a postupně přelévat žloutek z jedné poloviny do druhé.Bílek stéká do připravené misky, zatímco žloutek zůstává ve skořápce.Existuje velké riziko, že se okrajem skořápky poškodí celistvost žloutku.

Lahvička: Lahvička je určena k přípravě žloutku, který se v ní nachází

Pokud není žloutek příliš velký, můžete jej oddělit od bílku pomocí prázdné láhve.Stiskněte láhev a přiložte hrdlo ke žloutku.Žloutek se snadno vtáhne dovnitř láhve, zatímco bílek zůstane neporušený.Žloutek pak lze snadno vytlačit do samostatné misky.

Česnek

Tato metoda se stala na internetu populární poměrně nedávno.Pomocí česneku můžete oddělit žloutek holýma rukama.Vejce rozklepněte do misky.Prsty si namažte stroužkem oloupaného česneku.Jemně prsty seberte žloutek a přeneste ho do samostatné misky.Česnek způsobí, že se žloutek přilepí na prsty a nerozpadne se.Tato metoda funguje lépe u studených vajec přímo z lednice.

Konvička na zalévání

Vezměte konvičku na vaření a postavte ji nad mísu.Rozbijte do konve vejce a mírně s ní zatřeste.Bílek steče hrdlem do misky a žloutek zůstane v konvici.

Sítko: Vylévejte vodu z vodní lázně, která se nachází na okraji vodní lázně

Metoda dobře funguje u čerstvých vajec.Nejlepší je použít síto s velkými otvory.Vejce rozbijte do síta a nádobou mírně zatřeste.Bílek přes síto proteče a žloutek zůstane uvnitř.Tato metoda nemusí fungovat, pokud máte vejce uvařená natvrdo.

Speciální lžíce

Lidé, kteří často oddělují bílky od žloutků, si mohou koupit speciální zařízení – lžíci na oddělování bílků.Taková levná a malá pomůcka vám umožní vždy úhledně oddělit žloutky.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments