HomeTipyOkamžitě ho vyhoďte: které nádobí je nebezpečné pro vaše zdraví

Okamžitě ho vyhoďte: které nádobí je nebezpečné pro vaše zdraví

Nádobí může být velmi nebezpečné pro vaše zdraví.Při výběru nového výrobku je velmi důležité věnovat pozornost materiálu, ze kterého je vyroben.Pamatujte, že krásné nádobí není vždy bezpečné.

Mnoho lidí se již velmi dobře naučilo, že nádobí na jedno použití je považováno za škodlivé.A je to skutečně pravda, protože plastové nádobí může být velmi škodlivé pro vaše zdraví, zejména pokud ho používáte, ignorujíce doporučení odborníků.

Které nádobí je nejškodlivější – co je důležité vědět

Odbornice na výživu a dietologii Irina Kalenská pojmenovala tři druhy nebezpečného nádobí:

  • Nádobí z polytetrafluorethylenu – teflonové pánve (pokud je na nádobí nápis pfoa-free, pak výrobci nepoužili k výrobě nebezpečného teflonu kyselinu perfluoroktanovou, pak lze výrobek zakoupit).
  • Plastové nádobí (pokud je nádobí označeno trojúhelníkem se šipkami a čísly 2,4,5 uvnitř, jedná se o bezpečný plast, ale stále je přísně zakázáno nalévat do něj horkou vodu a ohřívat v něm jídlo).
  • Malované pestrobarevné soupravy (nebezpečné jsou zejména čínské nebo turecké soupravy vyrobené z melaminformaldehydové pryskyřice).
  • Odbornice doporučuje řídit se jejími radami a zbavit se nádobí, které může být zdraví nebezpečné.Za škodlivé se považuje také melaminové nádobí a hliníkové nádobí.

    Keramické nádobí patří k nejbezpečnějším

    Nejbezpečnější nádobí je podle odborníků nádobí vyrobené z keramiky, jinými slovy ze sloučeniny hlíny a organických minerálů.Neodvápňuje se a takové nádobí při vysokých teplotách nevylučuje škodlivé látky.

    Při výběru keramického nádobí dávejte přednost tomu, které je méně barevné a bez nátěru, protože barva může obsahovat toxické sloučeniny.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments