HomeTipyJak urychlit klíčení semen: 4 metody pro neuvěřitelnou úrodu

Jak urychlit klíčení semen: 4 metody pro neuvěřitelnou úrodu

Mezi obyvateli dači je mnoho těch, kteří si rádi zahrávají se zemí.Je to nejen fyzická zátěž, ale také emocionální uvolnění.A ještě větší potěšení přinášejí plody vaší práce.Ne vždy však úroda klíčí rychle a rovnoměrně.

UNIAN vám poradí, jak urychlit klíčení semen rajčat, lilku, mrkve a další zeleniny.Mimochodem, dříve jsme vám řekli, proč semena papriky neklíčí.

Jak probudit semena – jednoduché způsoby

Existuje několik způsobů, jak docílit toho, aby se rychlé klíčení semen stalo na vaší zeleninové zahradě pravidlem.UNIAN rozebral nejúčinnější z nich.

Kontrastní praní.

Nejprve je třeba ponořit semínka do horké vody a podržet je 4-5 sekund.Poté je ihned ponořte do studené vody.Tento postup opakujte nejméně pětkrát.Ošetření horkou vodou s následnou náhlou změnou teploty podporuje klíčení semen.

Abyste si usnadnili namáčení semen, můžete si z gázy vyrobit malý sáček a vložit je do něj.Dbejte na to, aby všechna semena zůstala na místě a ‚neutekla‘ do dřezu.

Vodková tinktura.

Další možností, jak semena probudit, je namočit je do vodky nebo 45stupňového alkoholu.Nechte je půl hodiny působit a pak se můžete pustit do práce na zeleninové zahrádce.

Kompostový čaj.

Vezměte dva litry rozpuštěné vody (dešťové, říční, sněhové), přidejte 10 ml libovolného džemu a 70 g vyzrálého kompostu (šálek sušiny).Vložte tam sáček se semeny na dobu potřebnou pro daný druh semen.

Tip : luštěniny by se měly namáčet 4-5 hodin, okurky, dýně a zelí 12 hodin, rajčata, červená řepa a salát nejméně jeden den, mrkev a celer dva dny.

Jak urychlit klíčení semen rajčat a dalších plodin

Zahrádkáři už vyzkoušeli mnoho způsobů, ale existuje jeden opravdu účinný.Ve fázi namáčení semen je třeba je zahřát.Pomůže vám v tom obyčejná vyhřívací podložka.Vytočte do ní 50 ml horké vody, položte na ni sklenici se semeny a zabalte ji do froté ručníku, aby teplota rychle neklesala.

Používání těchto jednoduchých rad vám umožní těšit se z neuvěřitelné úrody a jíst zdravou a chutnou zeleninu přímo ze zahrádky.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments