HomeTipyHospodyňky pojmenovaly nejlepší lék na potravinové moly: nadobro odletět

Hospodyňky pojmenovaly nejlepší lék na potravinové moly: nadobro odletět

Potravinoví moli se objevují, i když pravidelně myjete kuchyň a udržujete ji v čistotě – nikdo není vůči výskytu tohoto škůdce imunní.Jde o to, že moli mohou být přineseni z obchodu spolu s infikovanými obilovinami – je nepravděpodobné, že byste stáli v supermarketu a prohlíželi si sáčky.UNIAN zjišťoval, jaký účinný prostředek proti potravinovým molům doporučují zkušené hospodyňky.

Jak najít hnízdo molů v kuchyni – tipy

Než se potravinových molů nadobro zbavíte, je důležité pochopit, kde si mol vytvořil útulný domov, ve kterém se kuklí larvy.Za tímto účelem zkontrolujte všechna tmavá místa v kuchyni – lišty, vnitřní rohy skříní a skříněk, troubu, chlebník.Poté jděte na revizi krup – pokud vezmete do rukou sáček a uvidíte, že se uvnitř kýve sotva viditelná pavučina, pak vězte – jedná se o larvy, které se později promění v poměrně dospělé a žravé jedince.

Co dobře funguje na potravinové moly – recepty

Hospodyňky, které se s tímto škůdcem setkaly ve svých kuchyních, doporučují lidové prostředky proti potravinovým molům.Domnívají se, že právě tyto metody pomohou rychle odehnat nepříjemného a nebezpečného hosta a také zajistit, aby se již nevrátil:

  • Česnek – do nádob s obilovinami je třeba dát vždy 2 plátky.
  • Ocet – zřeďte s vodou v poměru 1:1 a umyjte všechny skříňky v kuchyni.
  • Mýdlo na praní – nastrouhejte 1 kostku mýdla, zřeďte v 1 litru vody a umyjte všechny povrchy.
  • Levandule, vavřínový list, tabák – zdroje zápachu, které moli nesnášejí, umístěte do skříní.
  • Je důležité si uvědomit, že byste se měli zbavit nejen dospělých motýlů, ale také larev, jinak se škůdci po zakuklení opět objeví.Všechna napadená obilí, ve kterých najdete pavučinky, larvy nebo můry, dejte do sáčku, zavažte ho a vyhoďte do odpadu.Vysajte skříně a police a umyjte je octem nebo pracím mýdlem.Veškeré přeživší obiloviny nasypte do skleněných nádob nebo plastových lahví a vraťte je zpět do skříní.

    Užitečná rada: Chcete-li se ochránit před moly, nekupujte obiloviny ‚do zásoby‘ a neskladujte je v továrních sáčcích déle než 2 měsíce.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments