HomeTipyProč zavařovací sklenice vybuchují: 6 nejčastějších chyb

Proč zavařovací sklenice vybuchují: 6 nejčastějších chyb

Příznivci domácího zavařování se vždy obávají, že ve spíži najdou nepříjemné překvapení – prasklou sklenici s přípravky.Sklenice mohou explodovat kvůli porušení procesu zavařování.UNIAN jmenoval 6 hlavních chyb, které nám kazí zásoby na zimu.

  • Nesprávná sterilizace sklenic a víček.
  • Víčko není těsně uzavřeno.
  • Nedostatečná čistota.
  • Nedostatečně naplněné nádoby.
  • Nesprávně připravené konzervy.
  • Nesprávná teplota skladování.
  • Nesprávná sterilizace nádoby a víčka

    Nejčastější příčinou explozí při zavařování je nesprávná nebo nedostatečná sterilizace sklenic.Tepelná úprava ničí bakterie a předchází problémům při zavařování.Aby byl proces úspěšný, přečtěte si na stránkách UNIAN, jak správně sterilizovat sklenice.Nezapomeňte ošetřit také víčka.

    Víčko, které není pevně zavřené

    Po přípravě twistu obraťte sklenici dnem vzhůru a několikrát s ní zatřeste.Ujistěte se, že obsah nikde nevytéká.Sklenice by měla být pevně uzavřena a hrdlo by nemělo být naštípnuté.Pokud se do polotovaru dostane vzduch, nevyhnutelně se zkazí.

    Nedostatečná čistota

    Veškerou zeleninu, ovoce a bylinky, které používáte ke konzervování, důkladně omyjte.Nezapomeňte také vypláchnout vnitřek sklenic od šmouh a nečistot.Ve špíně se množí bakterie, které způsobují explozi sklenic.

    Nedostatečně naplněné sklenice

    Sklenice by měly být naplněny tekutinou nebo džemem až po základnu hrdla.Pokud je ve sklenici hodně vzduchu, zvyšuje se riziko exploze šroubovacího uzávěru.

    Nesprávně připravené konzervy

    Při přípravě základu konzervy postupujte přesně podle receptu.Nezkracujte dobu vaření, jinak se výrobek rychle zkazí.Rovněž se neodchylujte od množství ingrediencí.Zejména množství koření odměřte přesně.

    Nesprávná teplota skladování

    Většina twistů by se po uvaření měla skladovat při teplotě nejvýše +12 °C.Při vyšších teplotách se obsah začne kazit.A v kombinaci s dříve uvedenými chybami může sklenice explodovat.Pokud nemáte chladný sklep nebo suterén, můžete sklenice uložit do lednice.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments