Chcete-li připravit lahodný a chutný kebab, je důležité vybrat dobré maso a správně ho naložit.
Uvařit šťavnatý kebab není tak těžké, pokud znáte několik jednoduchých tajemství.My vám je prozradíme.
A dříve jsme si povídali o tom, jaké je nejškodlivější maso na kebab a proč byste ho neměli kupovat.
Které maso na kebab je nejšetrnější – výběr masa
Při výběru masa na kebab byste měli vzít v úvahu, že různé druhy výrobků mají různou tvrdost, a podle toho i pravidla přípravy.
Ideální pro kebab je vepřové maso, a aby byl kebab měkký, je třeba si vybrat mezi:
Pozornost věnujte také poměru tuku a masa ve zvoleném kusu – nechť je 1:4, respektive, aby pokrm nebyl příliš tučný.
U hovězího a jehněčího masa je obtížné dosáhnout měkkého kebabu, takže pokud nechcete experimentovat a chcete dosáhnout (téměř) zaručeně dobrého výsledku, zvolte spolehlivé, léty prověřené vepřové maso.
Vepřové maso nepoužije každý, s jehněčím to není jednoduché, protože je třeba hledat mladé jehněčí maso, aby se zabránilo silnému specifickému zápachu, a hovězí maso je kvůli jeho tvrdosti lepší ponechat pro jiné pokrmy.
A tady přichází na pomoc kuřecí maso.Jeho maso je tradičně považováno za nejkřehčí.Jeho příprava zabere méně času.Kuřecí stehna jsou pro grilování ideální – jsou dostatečně tučná, aby zůstala šťavnatá.Výborné budou také šunkové kebaby.Bůček je však poměrně suchý produkt a lze ho ‚zachránit‘ marinádou a ‚povinností‘ při grilování, aby se nepřehnal.
Nejměkčí kebab je správně propečený / foto ua.depositphotos.com.
V čem marinovat maso na kebab – nejlepší recepty
Marináda na maso je základem vašeho budoucího kebabu.Koneckonců rozhoduje o tom, jak chutný pokrm se z něj vyklube.
Nejjednodušší, klasickou variantou marinády na vepřové maso je cibule.Hodně cibule: na 1 kilogram masa – 2-3 kg cibule.
Sůl přidávejte těsně před smažením, aby se z masa nevytáhla šťáva, tato rada platí pro všechny recepty.Druhý den můžete bez obav začít grilovat a získat šťavnatý a chutný kebab.A při napichování na špíz střídejte maso s cibulí (proto bylo nakrájeno na kolečka).
Mnoho lidí přidává majonézu, ale ta může narušit chuť masa a obecně je sama o sobě dost tučná, a tady je maso samozřejmě bez tuku – šetřete své zdraví.Mimochodem, dříve jsme si řekli, v čem by se maso nemělo marinovat a proč ocet není nejlepší marináda.
Vepřové maso můžete také marinovat ve víně.To je mimochodem také odpověď na otázku, jak připravit měkké maso na kebab.Takový pokrm bude vyžadovat:
Příprava jako obvykle – maso nakrájíme na pro nás vhodné kousky a cibuli na kolečka, smícháme suché koření, vše vložíme do nádoby, přidáme ocet a promícháme.Pak zalijeme vínem, přidáme pepř a pošleme na několik hodin do lednice.Mimochodem, v hotovém pokrmu není žádný alkohol, takže je vhodný i pro děti.
Kuřecí maso marinujte o něco rychleji.Pro kuřecí maso je dobrá kefírová marináda v poměru asi 1 díl kefíru na 2 díly masa.Přidává se také cibule a další koření, které se přimíchá.Takto marinujeme kuře několik hodin.
Kuřecí maso je také skvělým produktem pro medovou marinádu ! Pokud ji použijete, získáte aromatický, sladko-sladký neuvěřitelně chutný kebab:
Rozdrťte česnek, vymačkejte šťávu z citronu a vše smíchejte s ostatními přísadami.Do marinády přidáme kuře nakrájené na kousky a necháme několik hodin odležet.
Aby nebyl kuřecí kebab suchý, je třeba ho správně marinovat a smažit / foto ua.depositphotos.com.
Jak neudělat šašlik suchý – lifehacks
Aby šáteček nebyl suchý, potřebujete správné maso, dobrou marinádu a způsob přípravy.
Kebab negrilujte na otevřeném ohni – spálí se dříve, než je upečený.Žár by měl vycházet z doutnajících uhlíků, bílá patina na nich je dobrou dobou pro přípravu.Nezapomeňte maso obracet, aby se rovnoměrně propeklo, ale nedělejte to příliš často – kebab by se mohl vysušit.
A zde je další listový fakt o tom, co dělat, aby byl kebab měkký, a ne suchý: měli byste brát čerstvé maso místo rozmrazeného a upřednostňovat mladá zvířata.
Důležitý je také výběr správného palivového dřeva.Nejlepší jsou břízy, duby, jabloně a lípy.Jehličnany by se však neměly používat, stejně jako odpad, jako jsou staré ploty, palety, nábytek apod.
Maso na šašlik můžete zjemnit marinádou / foto ua.depositphotos.com.
A pak jak udělat tvrdý kebab měkkým , když už je uvařený? I to je možné.Například když uvařené maso podusíte ve vodě v troubě asi hodinu.Můžete také zkusit dusit maso několik minut nad uhlím a provlékat mezi nimi kousky sádla.Šťáva z citronu nebo kiwi (1:1) může maso také změkčit.