HomeTipyJak připravit šťavnatý kebab a v čem maso marinovat: dokonalá klasika

Jak připravit šťavnatý kebab a v čem maso marinovat: dokonalá klasika

Chcete-li připravit lahodný a chutný kebab, je důležité vybrat dobré maso a správně ho naložit.

Uvařit šťavnatý kebab není tak těžké, pokud znáte několik jednoduchých tajemství.My vám je prozradíme.

  • Který kebab je nejměkčí – výběr masa.
  • V čem marinovat maso na šašlik – nejlepší recepty.
  • Jak neudělat kebab na sucho – lifehacky.
  • A dříve jsme si povídali o tom, jaké je nejškodlivější maso na kebab a proč byste ho neměli kupovat.

    Které maso na kebab je nejšetrnější – výběr masa

    Při výběru masa na kebab byste měli vzít v úvahu, že různé druhy výrobků mají různou tvrdost, a podle toho i pravidla přípravy.

    Ideální pro kebab je vepřové maso, a aby byl kebab měkký, je třeba si vybrat mezi:

  • límec.
  • bedra.
  • loin.
  • Pozornost věnujte také poměru tuku a masa ve zvoleném kusu – nechť je 1:4, respektive, aby pokrm nebyl příliš tučný.

    U hovězího a jehněčího masa je obtížné dosáhnout měkkého kebabu, takže pokud nechcete experimentovat a chcete dosáhnout (téměř) zaručeně dobrého výsledku, zvolte spolehlivé, léty prověřené vepřové maso.

    Vepřové maso nepoužije každý, s jehněčím to není jednoduché, protože je třeba hledat mladé jehněčí maso, aby se zabránilo silnému specifickému zápachu, a hovězí maso je kvůli jeho tvrdosti lepší ponechat pro jiné pokrmy.

    A tady přichází na pomoc kuřecí maso.Jeho maso je tradičně považováno za nejkřehčí.Jeho příprava zabere méně času.Kuřecí stehna jsou pro grilování ideální – jsou dostatečně tučná, aby zůstala šťavnatá.Výborné budou také šunkové kebaby.Bůček je však poměrně suchý produkt a lze ho ‚zachránit‘ marinádou a ‚povinností‘ při grilování, aby se nepřehnal.

    Nejměkčí kebab je správně propečený / foto ua.depositphotos.com.

    V čem marinovat maso na kebab – nejlepší recepty

    Marináda na maso je základem vašeho budoucího kebabu.Koneckonců rozhoduje o tom, jak chutný pokrm se z něj vyklube.

    Nejjednodušší, klasickou variantou marinády na vepřové maso je cibule.Hodně cibule: na 1 kilogram masa – 2-3 kg cibule.

  • Maso omyjte a nakrájejte na budoucí kousky kebabu (konvenčně 5*5 cm, ale ne příliš malé).
  • Nakrájejte cibuli (na kolečka, ale část z ní můžete nakrájet nadrobno, zejména pokud je doba marinování krátká).
  • Podle potřeby přidejte pepř a další koření podle chuti.
  • Vše vložte do mísy, promíchejte (nebo naaranžujte ve vrstvách) a nechte několik hodin (ideální je přes noc) na chladném místě, například v lednici.
  • Sůl přidávejte těsně před smažením, aby se z masa nevytáhla šťáva, tato rada platí pro všechny recepty.Druhý den můžete bez obav začít grilovat a získat šťavnatý a chutný kebab.A při napichování na špíz střídejte maso s cibulí (proto bylo nakrájeno na kolečka).

    Mnoho lidí přidává majonézu, ale ta může narušit chuť masa a obecně je sama o sobě dost tučná, a tady je maso samozřejmě bez tuku – šetřete své zdraví.Mimochodem, dříve jsme si řekli, v čem by se maso nemělo marinovat a proč ocet není nejlepší marináda.

    Vepřové maso můžete také marinovat ve víně.To je mimochodem také odpověď na otázku, jak připravit měkké maso na kebab.Takový pokrm bude vyžadovat:

  • maso – 2 kg.
  • červené suché víno – 200 ml.
  • vinný ocet (ne příliš mnoho octa) – 2 polévkové lžíce.
  • cibule – 2-3 hlavičky.
  • Sušený koriandr (samozřejmě pokud ho máte rádi) a koriandr – 25 gramů.
  • Chmel a suneli – 50 gramů.
  • Sůl a pepř (mletý, nejlépe červený) – podle chuti.
  • Příprava jako obvykle – maso nakrájíme na pro nás vhodné kousky a cibuli na kolečka, smícháme suché koření, vše vložíme do nádoby, přidáme ocet a promícháme.Pak zalijeme vínem, přidáme pepř a pošleme na několik hodin do lednice.Mimochodem, v hotovém pokrmu není žádný alkohol, takže je vhodný i pro děti.

    Kuřecí maso marinujte o něco rychleji.Pro kuřecí maso je dobrá kefírová marináda v poměru asi 1 díl kefíru na 2 díly masa.Přidává se také cibule a další koření, které se přimíchá.Takto marinujeme kuře několik hodin.

    Kuřecí maso je také skvělým produktem pro medovou marinádu ! Pokud ji použijete, získáte aromatický, sladko-sladký neuvěřitelně chutný kebab:

  • kuřecí řízek – 1 kg.
  • med – 60 gr.
  • česnek – 3 stroužky.
  • hořčičný hrášek – 2 čajové lžičky.
  • citron – 1 ks.
  • olivový olej – 2 stolní litry.
  • sůl – podle chuti.
  • Rozdrťte česnek, vymačkejte šťávu z citronu a vše smíchejte s ostatními přísadami.Do marinády přidáme kuře nakrájené na kousky a necháme několik hodin odležet.

    Aby nebyl kuřecí kebab suchý, je třeba ho správně marinovat a smažit / foto ua.depositphotos.com.

    Jak neudělat šašlik suchý – lifehacks

    Aby šáteček nebyl suchý, potřebujete správné maso, dobrou marinádu a způsob přípravy.

    Kebab negrilujte na otevřeném ohni – spálí se dříve, než je upečený.Žár by měl vycházet z doutnajících uhlíků, bílá patina na nich je dobrou dobou pro přípravu.Nezapomeňte maso obracet, aby se rovnoměrně propeklo, ale nedělejte to příliš často – kebab by se mohl vysušit.

    A zde je další listový fakt o tom, co dělat, aby byl kebab měkký, a ne suchý: měli byste brát čerstvé maso místo rozmrazeného a upřednostňovat mladá zvířata.

    Důležitý je také výběr správného palivového dřeva.Nejlepší jsou břízy, duby, jabloně a lípy.Jehličnany by se však neměly používat, stejně jako odpad, jako jsou staré ploty, palety, nábytek apod.

    Maso na šašlik můžete zjemnit marinádou / foto ua.depositphotos.com.

    A pak jak udělat tvrdý kebab měkkým , když už je uvařený? I to je možné.Například když uvařené maso podusíte ve vodě v troubě asi hodinu.Můžete také zkusit dusit maso několik minut nad uhlím a provlékat mezi nimi kousky sádla.Šťáva z citronu nebo kiwi (1:1) může maso také změkčit.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments