HomeZahradničeníS rizikem ztráty úrody: zkušení zahradníci nám poradí, jak často zalévat lilek

S rizikem ztráty úrody: zkušení zahradníci nám poradí, jak často zalévat lilek

Zalévání lilků je stejně nezbytný postup jako hnojení, ochrana proti škůdcům a další manipulace s rostlinou.Ti zahradníci, kteří nevědí, jak a jak často zalévat lilky, sklízejí o polovinu menší úrodu.UNIAN zjistil přesný rozpis a je připraven se s vámi o něj podělit.

Kolik vody lilek potřebuje a jaká by měla být

Optimální teplota vody pro tyto rostliny je 22-25 stupňů.Nejlepší denní dobou je večer, kdy se tekutina v nádrži ohřeje na požadovaný ukazatel.Vzhledem k tomu, že lilek – jedna z nejvíce teplo-milujících plodin, studená voda z hadice k jejich zalévání kategoricky nemůže.V lepším případě to povede ke zpomalení růstu, v horším k zahnívání kořenového systému a úplnému úhynu rostliny.

Pokud pochybujete, zda můžete lilek zalévat za listy, spolehněte se na zkušenosti ostatních zahrádkářů.Není to zakázáno, ale vždy dbejte na to, aby vlhkosti nebylo příliš mnoho, jinak začnou listy zasychat a žloutnout, samotná rostlina bude náchylná k plísním a jiným chorobám.

Jak zalévat lilek v otevřeném terénu a ve skleníku – návod

Při volbě doby zalévání se zaměřte na povětrnostní podmínky.Pokud venku neustále prší, lilky další vláhu nepotřebují.V období abnormálního sucha však můžete plán zalévání posunout a dodávat rostlinám vláhu častěji.

Co se týče četnosti zalévání lilků v období plodů, je nejlepší zalévat je dvakrát týdně, přičemž na jednu rostlinu spotřebujete 1,5-2 litry vody.

Je snadné zjistit, kdy je čas zalít lilek – zapíchněte prst do půdy do hloubky 2-3 cm.Pokud je půda suchá, je čas jít pro vodu a rostlinu navlhčit tak, aby tekutina pronikla do půdy do hloubky 20 cm.Po zalití počkejte dvě hodiny a půdu zkypřete – tím urychlíte přístup kyslíku k lilkům.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments