HomeTipyProč se nadýchané a nadýchané palačinky nedaří: nejčastější chyby

Proč se nadýchané a nadýchané palačinky nedaří: nejčastější chyby

Lívance jsou pokrmem, kterým mnoho hospodyněk začíná své seznámení s těstem.Příprava lívanců je rychlá a snadná a výsledek je fantastický.Ale i tak jednoduché těsto se dá zkazit, pokud neznáte několik důležitých pravidel.

  • Proč jsou lívance uvnitř syrové.
  • Proč lívance padají dolů.
  • Co dělat, aby palačinky vykynuly.
  • Proč nejsou palačinky propečené.
  • Tajemství nadýchaných lívanců na kefíru.
  • Proč nejsou palačinky na mléce nadýchané.
  • Proč jsou lívance uvnitř syrové

    Lívance jsou rozmočené, pokud je smažíte na velmi vysoké teplotě.V takovém případě se na povrchu připálí, ale uvnitř se nestihnou upéct.Dokonalé lívance by se měly smažit na středním žáru, minimálně a pouze pod pokličkou.

    Proč se lívance převracejí

    Lívance se mohou převrátit z několika důvodů.Za prvé, pokud bylo těsto příliš tekuté.V tomto případě lze situaci napravit.Přidejte do těsta trochu mouky a vaše příští palačinky budou hustší.

    Lívance také mohou spadnout, pokud použijete kefír z lednice.Kefír do těsta by měl mít pokojovou teplotu nebo být mírně teplý.Kefír z lednice použít nemůžete, protože lívance nebudou nadýchané.

    Dalším důvodem, proč lívance padají, je studená pánev.Těsto na nadýchané lívance by se mělo vylévat pouze na horkou pánev.

    Všimněte si také, že lívance, které smažíte na pánvi bez pokličky, mohou spadnout.

    Co dělat, aby lívance vykynuly

    Aby palačinky vykynuly, nezapomeňte do těsta přidat jedlou sodu.Hospodyňky se liší v názoru na to, zda je třeba sodu použít, nebo ne.Někteří tvrdí, že sodu je třeba hasit octem, zatímco jiní jsou přesvědčeni, že kefír odvede svou práci dokonale a ocet bude zbytečný.Ať už se rozhodnete pro kteroukoli možnost, sodu budete potřebovat v každém případě.V případě absence jedlé sody ji lze nahradit kypřidlem do těsta.

    Kromě toho, aby lívance vykynuly, je třeba je připravit na tučném kefíru nebo obyčejném kvásku.Můžete také použít droždí.

    Foto ua.depositphotos.com.

    Proč palačinky nehnědnou

    Vaše lívance nikdy nezhnědnou, pokud těsto nalijete na studenou pánev.Abyste mohli připravit lívance, musíte pánev co nejvíce rozehřát, lehce ji potřít rostlinným olejem, snížit teplotu na minimum a teprve potom do ní nalít těsto.Lívance by se měly smažit pod zavřenou pokličkou.

    Tajemství nadýchaných lívanců na kefíru

    Čím kyselejší kefír máte, tím nadýchanější budou lívance.Všimněte si také, že díky tučnému kefíru bude těsto aromatičtější.Aby byly lívance nadýchané, vyšlehejte vejce a cukr zvlášť a teprve potom přidejte do těsta teplý kefír.

    Aby byly lívance nadýchané, přidejte do kefíru droždí.Můžete použít buď sušené, nebo čerstvé droždí.Po přípravě těsta ho přikryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu stát.Lívance z kefíru a droždí jsou nadýchané, velmi vzdušné a opravdu připomínají chmýří.

    Proč nejsou palačinky na mléce nadýchané

    Mléko není pro tento pokrm tou nejlepší ingrediencí.Mléko je totiž ideální pro přípravu palačinek, ale lívance mají rády kyselé prostředí.Pokud chcete udělat nadýchané lívance, budete potřebovat kefír nebo rjaženku, ale ne mléko.S mlékem nadýchané palačinky nikdy nezískáte.

    Pokud přece jen děláte těsto s mlékem a nechcete se ho vzdát, můžete situaci napravit přidáním balíčku sušeného droždí do mléka.Těsto přikryjte utěrkou a dejte ho na hodinu na teplé místo, aby droždí začalo pracovat.Takové placky budou nadýchané.Upozorňujeme však, že droždí je jediným způsobem, jak udělat palačinky na mléce nadýchané.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments