HomeTipyKe stabilním špičkám: jednoduchý kutilský trik, jak vyšlehat bílky bez mixéru nebo...

Ke stabilním špičkám: jednoduchý kutilský trik, jak vyšlehat bílky bez mixéru nebo šlehače

Ušlehané bílky jsou základem mnoha pokrmů, zejména dezertů.Stabilních špiček lze snadno dosáhnout pomocí mixéru a šlehače, ale co když je nemáte po ruce?

Dříve jsme si řekli, jak oddělit žloutek od bílku, a dnes si povíme, zda můžete bílky vyšlehat bez mixéru.

Úplně první alternativou mixéru při šlehání bílků je samozřejmě šlehací metla.Toto zařízení se nachází téměř v každé kuchyni a svou práci zvládne na výbornou.

Jak šlehat bílky pomocí metly?

Pamatujte si základní rady: bílky šlehejte při pokojové teplotě.Nezapomeňte předtím na 4-5 hodin vyjmout vejce z chladničky.Opatrně oddělte bílky od žloutků.

Zvláštní pozornost věnujte výběru nádobí – pro šlehání bílků je vhodné nerezové, skleněné a smaltované nádobí.Pozor – nepoužívejte hliníkové nádobí, jinak dojde k reakci, která znehodnotí vaše bílkoviny.Před použitím nádobí důkladně umyjte a osušte.Buďte opatrní, protože i kapka vody může proteiny zkazit.

Začněte šlehat bílky suchou metlou a zvyšujte intenzitu pohybů.Důležité – bílky šlehejte jedním směrem, aby se špičky neusazovaly.Tento proces bude trvat nejméně 15 minut.

Jak šlehat bílky bez mixéru nebo šlehače?

Šlehání bílků je někdy úkol na jedničku s hvězdičkou, když nemáte mixér nebo šlehač.Co tedy dělat? Není jiná možnost než šlehat bílky ručně.

Hostesky přišly s dobrým trikem, jak dobře vyšlehat vejce bez mixéru – stačí k tomu dvě vidličky.Přibližte vidličky k sobě tak, aby se jejich hroty vzájemně křížily (jako na fotografii), a začněte šlehat šlehacími pohyby, přičemž držte rukojeti vidliček.

Schéma spojování vidliček / foto ua.depositphotos.com.

Mimochodem, tento šikovný trik je stejně účinný jako použití metličky.Po jeho zapamatování už nikdy nebudete mít problémy s tím, jak šlehat bílky vidličkou.

Jak šlehat bílky mixérem bez metly?

Poměrně často ke šlehání bílků používají hostesky nejen mixér, ale také mixér.Nezapomeňte, že hustých špiček dosáhnete pouze s nástavcem na šlehání.Pokud z nějakého důvodu nemáte šlehací nástavec, ani nehledejte, jak šlehat bílky ponorným mixérem.

Výkon tohoto nástavce je podstatně menší než výkon potřebný pro šlehání bílků.Navíc je tímto způsobem nikdy nespojíte, protože tato tryska pouze roztrhá bílkoviny na vlákna.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments