HomeTipyKdy sklízet rajčata na pozemku a zda je lze sklízet zelená

Kdy sklízet rajčata na pozemku a zda je lze sklízet zelená

V polovině srpna se sklízejí první rajčata na zahradních parcelách a dačích, ačkoli většina zeleniny dozrává až začátkem září.UNIAN vám poradí, kdy a jak sklízet rajčata, aby byla dobře uskladněna, a zda je můžete sklízet zelená.

Kdy sklízet rajčata na Ukrajině: přibližné termíny

První plody rajčat lze sklízet v polovině srpna, jakmile se zbarví do světle červené nebo světle žluté barvy (v závislosti na odrůdě).Trháním takových plodů urychlíte dozrávání ostatních rajčat.Rajčata se skvrnami nebo známkami onemocnění byste měli z keřů také otrhat, abyste zabránili šíření choroby.

Vhodná doba pro sklizeň hlavní plodiny závisí na počasí.Prvním ‚signálem‘ ke sklizni je silné ochlazení.Jakmile teplota poprvé klesne na +10°, je čas na hromadný sběr plodů.Pokud se však babí léto protáhlo a mrazy nepřicházejí – sklízejte, když je asi 80 % rajčat červených.

Zda lze sklízet zelená rajčata

Je lepší nechat rajčata dozrát na keři.Zelená rajčata byste měli sklízet jen v krajním případě, pokud hrozí ztráta úrody.Například pokud se očekávají dlouhotrvající deště nebo jsou keře nemocné.Taková rajčata po dozrání nebudou dostatečně sladká s neúplnou sadou vitaminů.

Chcete-li nechat dozrát zelená rajčata, rozložte je na teplém a neosvětleném místě.Vedle nich položte několik zralých rajčat nebo žlutý banán.Chcete-li zrání urychlit, můžete zeleninu přikrýt dekou z přírodní tkaniny.Zralá rajčata ihned přeneste do chladničky.

Jak správně sbírat rajčata z keře

Poté, co se venku ochladí a rajčata začnou masivně červenat, se sklízejí každé 2-3 dny.Sbírejte nejsvětlejší plody a ostatní nechte dozrát.Chcete-li rajčata po sklizni uchovat déle, ponechte stopky.Není třeba je předem omývat.

Rajčata je třeba sklízet za suchého počasí, aby nehnila, proto počkejte 2-3 dny po dešti.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments