HomeZahradničeníJak ošetřit cibuli na jaře, aby neonemocněla a v létě nehnila

Jak ošetřit cibuli na jaře, aby neonemocněla a v létě nehnila

Cibule – kultura zcela nenáročná, která téměř každému dává stabilní sklizeň.V létě však mohou velké a krásné cibule shnít kvůli červům nebo cibulovým mouchám.Abyste v létě nepřišli o celou úrodu, je třeba záhony s cibulí ošetřit na jaře po výsadbě.

Dříve jsme si také řekli, jak pěstovat cibuli bez šípků a v čem je třeba zeleninu ošetřovat.

Čím ošetřovat cibuli na jaře

Cibule je nejčastěji napadána cervikální hnilobou a také mouchou cibulovou.Na ochranu proti cervikální hnilobě lze sadební materiál ošetřit bezprostředně před výsadbou cibule do země.Za tímto účelem se cibule namočí na hodinu do chloroxidu měďnatého nebo 1% bordeauxské kapaliny.Poté nezapomeňte vyřadit měkké a vodnaté cibule, protože mohou být infikované.

Moucha cibulová způsobuje vadnutí zeleniny a její postupné usychání.Moucha cibulová přezimuje v půdě a na jaře klade larvy na krček cibule.Proto jsou plodiny, které rostou na stejném místě, kde v předchozím roce rostla cibule, vůči mouše cibulové obzvláště zranitelné.

Ošetření proti mouše cibulové se provádí přibližně na začátku nebo v polovině dubna, kdy se objeví první zelená pírka.Existuje několik lidových receptů na ochranu zeleniny před cibulovou mouchou:

  • 5 polévkových lžic čpavkového lihu + 10 litrů vody – tímto roztokem se záhon zalévá dvakrát s přestávkou 7-10 dní.
  • 3 polévkové lžíce parafínu + 10 litrů vody – tento roztok odpuzuje škůdce.
  • popel v čisté formě nebo 2 šálky popela + 50 strouhaného mýdla + 10 litrů vody – velmi účinný prostředek proti cibulové mušce, který lze použít 2× měsíčně.
  • 200 g tabákového prachu + 50 g strouhaného mýdla + 10 litrů vody – na směsi několik dní trvejte a záhony zalévejte.
  • 1 kg písku + 100 g kuličky proti molům – rozsypte na záhony mezi cibule.
  • Nálevy z bylin s ostrým zápachem (pelyněk, piliny, jehličí, blatouch) účinně odpuzují škůdce a jsou pro cibuli neškodné.
  • Také k odpuzování cibulové mouchy se cibule vysazuje v sousedství mrkve, kopru nebo petržele.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments