Chléb je hlavním produktem na stole mnoha Ukrajinců, ale málokdo ví, že se dá použít nejen k jídlu.Zkušení zahrádkáři naznačují, že hnojení starým chlebem (nebo dokonce plesnivým chlebem) je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zvýšit výnosy.
K čemu je užitečné hnojivo z černého chleba – hlavní výhody
Hlavním ‚plusem‘ takového hnojiva je přítomnost kvasinek ve složení, díky jejichž kvašení se uvolňuje oxid uhličitý.Působí příznivě na rostliny, zejména na ty, které se vyvíjejí v interiéru.
Nálev z chleba jako hnojivo je nezbytný, chcete-li:
Mimochodem, doplňky stravy na chléb mohou ‚zabít‘ i plísně na některých plodinách, například na jahodách.
Důležitá nuance: kvasnice negativně ovlivňují půdu a ta se stává kyselejší.Proto je spolu s tímto hnojivem důležité použít další hnojivo, které stabilizuje úroveň kyselosti půdy.
Zda je možné vyrobit hnojivo z chleba s plísní, je přesná odpověď
Nezkušení zahrádkáři se obávají, že příliš starý chléb, na kterém se již začaly šířit spory hub, poškodí rostliny.Ve skutečnosti se není čeho bát – plíseň se pro výsadby stává antibiotikem, které chrání kořeny a likviduje některé patogeny.
Ukazuje se tedy, že hnojivo můžete vyrobit ze suchého chleba jakéhokoli druhu, hlavní je nebrat výrobek bez kvasnic, ale s kypřícími látkami a barvivy, protože nebude k ničemu.
Bude hnojivo pro okurky z černého chleba vhodné
Hnojivo z chleba není univerzální volbou, pro některé plodiny je katastrofální.Existuje však seznam rostlin, které naopak potěší vzhledem i úrodou po takovémto ošetření:
To znamená, že hnojivo na chléb pro rajčata, okurky a další plodiny, které nyní aktivně rostou, je zcela vhodné.Chléb nelze použít jako hnojivo pro cibuli, česnek a brambory.
Jak připravit hnojivo z chleba – podrobný recept
DŮLEŽITÉ: před přípravou hnojiva se ujistěte, že sazenice není nemocná nebo poškozená hmyzem, jinak hrozí, že ji ještě více poškodíte.
Prozradíme vám, jak si vyrobit hnojivo z chleba, které změní vaše rostliny k nepoznání:
Toto chlebové hnojivo pro okurky nebo rajčata aplikujte buď listovou aplikací, nebo pod kořeny – jak je libo.
Alternativní variantou hnojení je hnojivo z chleba a jódu.Připravuje se podle stejného receptu jako výše popsaný, ale navíc je třeba přidat 10 ml jódu na kbelík nálevu, roztok pak lze stříkat na listy nebo zalévat pod kořen.