HomeTipyZkyslé mléko a chybějící rajčata: co uvařit a jak zachránit produkty

Zkyslé mléko a chybějící rajčata: co uvařit a jak zachránit produkty

Úhyn potravin je nepříjemný problém, se kterým se každý z nás neustále potýká.Důvody mohou být různé, ale řešení je stejné – pokusit se potraviny oživit a dát jim druhý život.UNIAN vám prozradí, proč byste neměli vyhazovat cibulové slupky a jakou hodnotu mají banánové slupky.

Dříve jsme mluvili o tom, co jsou to – podmínky skladování potravin v chladničce.

Chybějící potraviny v chladničce – co dělat

Jak oživit potraviny – tipy / depositphotos.com

Než se pokusíte potraviny resuscitovat, pokuste se střízlivě zhodnotit jejich stav.Pokud se na nich vytvořila plíseň, mech nebo hniloba, pošlete potraviny bez lítosti do koše.Ve všech ostatních případech je zcela reálné dát potravinám druhý život.

Zelenina a ovoce.

Pokud zjistíte, že jablka ztmavla a začala hnít, odřízněte všechna problematická místa a rozmačkejte je – můžete je pak přidat do ovesné kaše nebo těsta.Totéž platí i v jiných situacích:

  • Vyschlé okurky, jablka, rajčata nebo mrkev – ponořte je na 2-3 hodiny do studené osolené vody.
  • Vysušené citrusové plody – nakrájejte je na plátky a dejte do mrazáku, poté je použijte do nápojů.
  • Mrkev, ředkvičky a celer jsou zvadlé – vlož je na 2-3 hodiny do studené vody s plátky brambor.
  • Kopr, petržel, koriandr ‚unavené‘ – nechte je 1 hodinu ve sklenici se studenou vodou a citronovou šťávou.
  • Listový salát lze vložit na 1-2 hodiny do teplé vody – stane se opět atraktivním.
  • Užitečná rada: pokud zelenina zvadla natolik, že ji nemůžete oživit, doporučujeme vyrobit ‚pomazánku‘ na sendviče.Zeleninu nakrájejte, smíchejte s máslem a přidejte koření.Poté ‚klobásu‘ zabalte do potravinové fólie a dejte ji do mrazáku.Takto připravený salám můžete použít na smažení, pečení nebo snídani.

    Mléčné výrobky, chléb a pečivo.

    Nezapomeňte, že plíseň na sýru může být ušlechtilá pouze v jednom případě – tak byla původně zamýšlena.Bílá krusta na tvrdém sýru domácí výroby – záruka rychlého zkažení výrobku.A zde existují tři varianty vývoje událostí:

  • Odřízněte všechny nevábné části sýra a použijte je jako přísadu při vaření – chuť bude nezapomenutelná.
  • Vložte kousek sýra na 1-2 hodiny do teplého mléka – bude měkčí.
  • Sýr nastrouhejte, uložte do sáčku a později ho použijte na těstoviny nebo na posypání pokrmů.
  • S ostatními potravinami lze zacházet následujícím způsobem:

  • chléb je zatuchlý – nad hrnec s vroucí vodou umístěte cedník, vložte do něj bochník a přikryjte ho pokličkou, ale dávejte pozor, aby se voda nedostala na chléb.
  • Mléko zkyslo – upečte palačinky nebo vyčistěte stříbro.
  • Mimochodem, v prošlém mléce můžete také marinovat maso nebo na jeho základě připravit salátovou zálivku.Zahrádkáři zase věří, že zkvašený produkt je vynikajícím hnojivem pro pokojové rostliny v poměru 1 šálek mléka na 2-3 litry vody.

    Kromě toho nabízíme užitečný seznam domácích lifehacků, které pomohou každé hospodyňce.

    Co dělat se zbytky jídla / Infografika UNIAN

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments