HomeZahradničeníZkušení zahradníci v lednu vysévají sazenice, které jsou zárukou nádherné zahrady

Zkušení zahradníci v lednu vysévají sazenice, které jsou zárukou nádherné zahrady

Ne všichni, i ti nejzkušenější amatérští zahradníci, vědí, co vysévat na sazenice v lednu.Jak se ukazuje, právě v tomto období se vyplatí vysévat do nádob na sazenice (můžete použít například kazety) některé květiny a bylinky.Tímto časným výsevem lze přírodu doslova ošidit – díky tomu budou dvouleté květiny kvést již v prvním roce.Podívejme se na podrobnosti.

Jaké květiny se vysazují na sazenice v lednu

V zimě si můžete vytvořit sazenice z květin, které patří do několika skupin.Mluvíme o takových plodinách:

  1. Květiny, které vyžadují dlouhou stratifikaci (semena musí být dlouho skladována při určité teplotě, aby dříve vyklíčila).Doporučuje se stratifikovat květiny při teplotě +3.+5 stupňů Celsia.
  2. Rostliny, které se v počátečních fázích vyvíjejí dlouho (např. pelargonie, eustoma, dichondra, gerbera, kalibrachoa, bakopa, petúnie, heliotrop, gatsania, flox).
  3. Květy, které se vysévají pro pozdější skladování.
  4. Dvouletky (kvetou druhým rokem, a pokud jsou vysety brzy, mohou kvést již v prvním roce po výsadbě).

Květiny pro sazenice v lednu lze vysévat velmi různě.Do první skupiny patří zejména levandule, akvilegie, verbeny, delfínie, plamének (lze vysévat koncem prosince), ptilus joe, mekonopsis, prvosenka a hořec.

Jedná se o druh dvouletých květin vysévaných v zimě:

  • Sedmikrásky.
  • rohatá fialka.
  • Viola.
  • Sedmikráska (lidově známá jako heřmánek).
  • zvonek.
  • karafiát.
  • Ještě v lednu byste měli zasít begónii – z této květiny se pak vytvoří hlíza, kterou budete muset přesadit.Čím větší hlíza, tím větší je pravděpodobnost, že rostlina nepřijde nazmar.

    Zde se dozvíte, co jiného než květiny vysadit v lednu za sazenice

    Můžete vysévat bylinky, například rozmarýn a oregano.Díky časnému výsevu můžete získat mohutné, šťavnaté bylinky.V lednu vysejete také potravinářskou physalis, protože má velmi dlouhou dobu od výsevu do plodu.Kromě toho se koncem ledna vysévá kořenový celer.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments