HomeTipyŽivá kaše bez vaření: recepty na přípravu obilovin bez vařiče nebo trouby

Živá kaše bez vaření: recepty na přípravu obilovin bez vařiče nebo trouby

Nemáte čas, nemáte světlo nebo chcete nové: to vše je důvod naučit se vařit obilné kaše bez vaření.UNIAN se dozvěděl, které obiloviny lze vařit bez vaření.

Již dříve jsme vám řekli, co uvařit bez vařiče a trouby, a zveřejnili jsme několik vydatných receptů, které se hodí na každý den.Nyní se dozvíme, jaké kaše lze vařit bez sporáku a jak obiloviny správně spařit, aby výsledek nebyl zklamáním.

Živá kaše bez vaření – co to je a proč

Kaše, která se vaří bez použití ohně, elektřiny, indukce a bez vaření, se také nazývá ‚živá kaše‘.V podmínkách neustálých výpadků elektřiny mohou být takové recepty pro hospodyňku skutečnou záchranou.

Je zřejmé, že pro vaření je třeba vzít kroupy, které můžete jednoduše zalít vroucí vodou nebo studenou vodou a sníst.Rýže mezi tyto obiloviny nepatří – můžete ji spařit bez vaření, ale stejně ji musíte uvařit – na pánvi nebo v mikrovlnné troubě – jinak nebude pevná.A měkké obiloviny, jako jsou ovesné vločky, krupice nebo bulgur, jsou pro tento způsob vaření ideální.

Nevařený bulgur je snadný způsob přípravy

Bulgur bez vaření – jednoduchý způsob přípravy / foto ua.depositphotos.com.

K přípravě bulguru – krupice z vařené, sušené a drcené pšenice – bez vaření potřebujete samotná zrna a vroucí vodu.Na jeden díl krupice vezměte dva díly právě vroucí tekutiny (vody nebo vývaru).Nádobu s nasypanými kroupami je třeba přikrýt talířem nebo pokličkou a omotat utěrkou.Můžete také použít termosku.Vaření bude trvat asi 40 minut.Sůl a koření se přidávají na začátku vaření.

Nevařená krupice – recept

K přípravě krupice je třeba zalít mlékem (můžete vzít rostlinné mléko) v přepočtu 200 ml tekutiny na 50 g krupice.Nádobu s kaší přikryjeme a vložíme na několik hodin nebo přes noc do chladničky nebo na jiné chladné místo.Nabobtnalou kaši můžeme ozdobit bobulemi, ovocem, přidat sirup nebo med – podle chuti, a nechat asi půl hodiny prohřát při pokojové teplotě.Poté si na ní pochutnejte.

Nevařená ovesná kaše – snadný recept na línou snídani

Nevařená ovesná kaše – snadný recept na línou snídani / foto ua.depositphotos.com.

‚Noční ovesná kaše‘ je oblíbený recept osvědčený hostitelkami již dlouhou dobu.Pro přípravu ovesných vloček je třeba je nasypat do hluboké mísy, sklenice nebo je zalít tekutinou v poměru 1:1.Postačí mléko, rostlinné mléko nebo obyčejná voda.V této fázi nebo před použitím lze přidat různé polevy (med, celé ovoce a bobuloviny nebo jejich pyré, džem, skořici a vanilku, cukr – cokoli, po čem vaše duše zatouží).Ovesné vločky nechte na chladném místě vstřebat vlhkost (od 3 hodin, nebo lépe přes noc), po této době – ochutnejte.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments