HomeZahradničeníZbývá málo času: jak se zbavit mechu a lišejníků na ovocných stromech

Zbývá málo času: jak se zbavit mechu a lišejníků na ovocných stromech

Mech na stromu značí vysokou vlhkost.Samy o sobě mechy ani lišejníky neškodí, pokud se na stromě vytvoří v počtu několika malých skvrn.Pokud však takové výrůstky rostlinu ‚okupují‘, měli byste zjistit, jak se mechu na stromech rychle a bezpečně zbavit.

Jak se zbavit mechu a lišejníků na ovocných stromech – tipy

Existují osvědčené lidové prostředky proti mechu, které nevyžadují vážné finanční investice, ale přinesou vynikající výsledky.Takové ošetření by se mělo provádět brzy na jaře (v březnu) a pozdě na podzim (v listopadu).Důležité je provést jej předtím, než se na stromě objeví pupeny, jinak rostlinu zahubíte.

Mnoho zahradníků radí síran železnatý z mechu na stromech jako jeden z nejspolehlivějších prostředků.Je třeba připravit 5% roztok (500 g na 10 litrů vody) a ošetřit kmeny a kosterní větve stromů.Po týdnu uvidíte, že lišejníky a mechy samy opadávají.Zbytky lze seškrábat ručně dřevěnou špachtlí.Nebude zbytečné ošetřit půdu pod stromem, protože síran železitý je skvělou prevencí mnoha půdních chorob.

Jak zničit mech na stromech pomocí soli – ‚dědečkova‘ metoda

Ještě jeden mucholapka, jak se zbavit mechu na stromech, je vzít 1 kg soli, 2 kg dřevěného popela, potřít 2 kusy pracího mýdla a všechny ingredience navzájem spojit.Zalijeme 10 litry horké vody, přivedeme k varu, ochladíme a získanou kompozicí namažeme kmeny stromů.Po opadání lišejníků a mechu zbytky ručně odstraňte a poté stromy obarvěte.Příprava roztoku není obtížná – 1,5-2 kg hašeného vápna zředíme v 10 litrech vody nebo si koupíme hotovou směs a rovnoměrně ji naneseme na kmen stromu.Důležité je bílit, když je venku sucho a teplota vzduchu neklesá pod 2 stupně Celsia.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments