HomeZahradničeníZahradník s padesátiletou praxí nám řekl, zda se stromy mohou stříhat v...

Zahradník s padesátiletou praxí nám řekl, zda se stromy mohou stříhat v prosinci

Obecně se má za to, že v zimě nelze stromy stříhat, protože nízká teplota vzduchu není příznivá pro vývoj rostliny.To však není pravda – tento postup má své nuance, které znají jen ti, kteří chtějí sklízet velkolepou úrodu.UNIAN zjišťoval, zda je zimní prořezávání stromů bezpečné.

Zda je skutečně možné provádět prořez ovocných stromů v zimě

Prořezávání zahrad v zimě závisí na konkrétních klimatických podmínkách a regionu, ve kterém se nacházíte.V mnoha případech nemusí být prosinec nejvhodnější dobou pro prořezávání, zejména pokud jsou zimy ve vaší oblasti chladné.Prořezávání v tomto období může rostliny poškodit, protože jsou v období klidu a méně aktivní.

Nicméně zkušení pěstitelé říkají, že jediným důvodem, proč nelze stromy v zimě stříhat, je extrémní teplota -10 a méně stupňů pro rostliny.Pokud je venku tepleji, můžete se bez obav vyzbrojit zahradnickými nůžkami, protože strom, který je ve stavu klidu (což je pouze zima), snáze vydrží nepříjemnou proceduru.

V jakém měsíci je lepší ovocné stromy prořezávat

Řez by se měl provádět po skončení vegetace a před začátkem pohybu mízy, tedy před nabobtnáním pupenů.Pro podzimní a zimní období neexistují žádné závažné zákazy.Navíc je zima považována za obzvláště příznivé období pro následující postupy:

  • Tvarování keřů a stromů.
  • Prosinec může být vhodnou dobou pro tvarování keřů a stromů – odstraňte přebytečné větve a dodejte rostlině požadovaný tvar.To se často provádí za předpokladu, že nejsou mrazy.

  • Řez jabloní a hrušní.
  • Pokud pěstujete jabloně nebo hrušně, může jim prořezávání v této době pomoci k lepšímu plodení v příští sezóně.

  • Odstraňování nemocných větví.
  • Pokud mají vaše rostliny nemocné nebo odumřelé větve, můžete je kdykoli během roku odstranit, abyste zabránili šíření chorob a zlepšili celkový zdravotní stav rostlin.

    Pravidelné udržování stromu v uspokojivém stavu je důležité – projeví se to na kvalitě úrody i na zdraví samotné rostliny.Rozhodující je roční období – pokud to budete dělat v nevhodnou roční dobu, hrozí, že stromek zabijete.Abyste minimalizovali stres a snížili riziko přenosu chorob, je nejlepší prořezávat v období vegetačního klidu, což je obvykle v zimě.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments