HomeTipyVzdušný jako chmýří: jak vybrat kvasnice na Velikonoce

Vzdušný jako chmýří: jak vybrat kvasnice na Velikonoce

Příprava oparu, určitá teplota a správný poměr složek receptu jsou důležitými prvky pro přípravu vzdušných Velikonoc v domácích podmínkách.Bez správného kvásku však může pečivo špatně vykynout nebo se usadit.Abyste mohli své hosty na Velikonoce překvapit specialitou kulichi, povíme si dnes o tom, jaké droždí je lepší použít na pečení a tajemství jeho výběru, a také o tom, zda můžete kulichi péct na sušeném droždí.

Již dříve jsme psali, jak si vyrobit domácí droždí.

Jaké jsou různé druhy droždí?

V regálech supermarketů a na virtuálních pultech internetových obchodů s potravinami najdete nepřeberné množství hotových výrobků na kynutí pečiva.A jaké droždí zvolit na Velikonoce, to je častá otázka, kterou nakupující kladou poradcům.Abyste nemuseli ztrácet čas hledáním informací o druzích kvasinek, sestavili jsme pro vás seznam nejběžnějších druhů.Ty jsou oblíbené u zkušených hostesek.

  • Suché aktivní.Obvykle se takové droždí vytváří ve formě granulí.Pro jejich použití při pečení se výrobek rozpouští v teplé, mírně sladké vodě (s přídavkem cukru).Jaký je rozdíl mezi živými a sušenými kvasnicemi, pochopíme dále.
  • Rychle rozpustné.Považují se za typ suchého, liší se pouze velikostí granulí a způsobem aplikace.Takové droždí by se podle doporučení výrobce mělo přidávat přímo do prosáté mouky a teprve potom hníst těsto.
  • Čerstvé živé lisované droždí.Brikety čerstvého droždí jsou něco z dětství.Když maminka nebo babička ráno hnětly těsto na voňavé domácí koláče a buchty.Pečivo bylo nadýchané a vzdušné.To vše díky tomu, že 1 gram živých kvasinek obsahuje 10 miliard aktivních mikroorganismů.Čerstvé droždí si stále drží vedoucí postavení mezi ostatními druhy kvásků.
  • Všechny tři druhy fungují poměrně dobře a díky nim je pečivo lehké a nadýchané.Velikonoční pečení je však zodpovědná záležitost.Recept na velikonoční kulichy má několik fází pečení a udělat chybu s výběrem droždí se rovná fiasku.

    Proto se doporučuje zvolit testované čerstvé droždí.Při dodržení správné přípravy výrobku krok za krokem budou Velikonoce ty nejkrásnější a nejsvěžejší.

    Jak naředit velikonoční droždí?

    Čerstvé droždí je aktivní látka, se kterou je radost pracovat.Ne každý je však připraven začít s tímto výrobkem péct, protože neví, jak s ním zacházet.Osvědčený návod na přípravu živého droždí ponecháme pro budoucí velikonoční kulichy:

  • Smíchejte směs 3 polévkových lžic.lžíce teplé (ne horké) vody, 1 lžičky vody a 1 lžičky vody.lžíce soli, 1 lžičky mouky a 1 lžičky mouky.lžičky cukru, 50 g droždí a 300 g mouky.Poměry se liší v závislosti na receptu na velikonoční těsto.
  • Opara vložíme na 10 minut na teplé místo, dokud se nevytvoří bubliny.Pokud se nevytvořilo dostatečné množství pěny, zvýšíme množství droždí 1,5krát.
  • Do směsi přidejte celý objem tekutiny uvedený v receptu na těsto.Nezapomeňte ji předtím zahřát na 35-45 °C.
  • Čerstvé živé droždí je připraveno k přípravě dokonalých velikonočních kulichů.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments