HomeTipyVýhody a škody sladké papriky: proč byste měli tuto zeleninu jíst častěji...

Výhody a škody sladké papriky: proč byste měli tuto zeleninu jíst častěji a jak ji skladovat

V srpnu sklízejí majitelé pozemků šťavnaté sladké papriky.Navzdory svému názvu nemá paprika nic společného s Bulharskem, ale přišla k nám z Jižní Ameriky.Tato zelenina je nejen základem chutných pokrmů, jako jsou plněné papriky s mletým masem, ale také bohatým zdrojem vitaminů.

Již dříve jsme vás informovali o prospěšnosti a škodlivosti melounu, dalšího sezónního produktu srpna.

  • Papriky jako zdroj vitaminů.
  • Přínos sladké papriky pro ženy.
  • Sladká paprika prospívá srdci a cévám.
  • Škodlivé účinky a kontraindikace konzumace sladké papriky.
  • Jak skladovat sladkou papriku.
  • Papriky jako zdroj vitaminů

    Sladká paprika obsahuje velké množství živin a vitaminů, jako je betakaroten, riboflavin, kyselina listová a kyselina askorbová.Mnoho vitaminů v této zelenině se tepelnou úpravou ničí, proto je zdravější jíst papriky syrové.

    Složení vitaminů v paprikách různých barev se liší.Zelená zelenina je bohatá na kyselinu chlorogenovou, která prospívá cévám.Červené papriky mají více vitaminů C a A než citrony a černý rybíz.A žluté plody mají hodně draslíku, dobrého pro srdce a nervový systém, a beta-karotenu, dobrého pro ostrost zraku.

    Přínosy sladké papriky pro ženy

    Kyselina listová obsažená v paprikách je mimořádně prospěšná pro ženský reprodukční systém.Pepř je velmi užitečný pro těhotné ženy, protože zabraňuje vypadávání nehtů, zubů a vlasů v tomto období.Tato zelenina omlazuje pokožku a snižuje riziko rakoviny prsu.

    Bulharský pepř než užitečné / foto UNIAN, Mykola Tys.

    Sladká paprika prospívá srdci a cévám

    Častější konzumace paprik přispěje ke zdravějšímu kardiovaskulárnímu systému.Tato zelenina snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a zlepšuje kvalitu krve.

    Škodlivost a kontraindikace konzumace sladké papriky

    Sladkou papriku lze jíst každý den – zdravému člověku neuškodí.Při některých onemocněních je však tato zelenina kontraindikována.Nedoporučuje se jíst papriku při arytmii, gastritidě, vředové chorobě, chronickém onemocnění ledvin a jater, angině pectoris.

    S opatrností by ji měli užívat lidé s hypotenzí, protože tento produkt snižuje krevní tlak.Milovníci syrové papriky musí zeleninu důkladně omýt, protože ji lze oloupat pro dlouhodobé skladování.

    Jak skladovat papriky

    Papriky se rychle kazí a ‚infikují‘ ostatní zeleninu.Proto je lepší papriky skladovat v samostatných papírových sáčcích nebo v ubrouscích.Při pokojové teplotě zelenina rychle změkne a vysuší se.Měla by se skladovat v chladničce v oddělení zeleniny.Papriky dobře snášejí zmrazení, proto je lze nakrájet na plátky a uložit do mrazničky.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments