HomeTipyVydrží roky bez broušení: jak udržet kuchyňské nože ostré

Vydrží roky bez broušení: jak udržet kuchyňské nože ostré

Nic nevydrží věčně, ani superdrahé kuchyňské nože.Kvůli nesprávnému používání ztrácí šikovný pomocník každé hospodyňky nejen svůj atraktivní vzhled, ale i výkon – rezaví nebo se tupí.UNIAN vám poradí, zda se nože tupí z horké vody a jak prodloužit jejich životnost na maximální dobu.

Dříve jsme hovořili o tom, jak si doma nabrousit nůž bez brousku.

Proč čepel nože rezaví nebo má tupý hrot – příčiny a řešení

Přestože ostrý nůž vypadá při koupi poměrně robustně, stále se jedná o křehký předmět, se kterým je třeba zacházet opatrně.UNIAN shromáždil nejdůležitější doporučení, která vám pomohou udržet nože v perfektním stavu.

Nenechávejte nože ve dřezu.

První bod je odpovědí na otázku, proč nelze nůž umýt.Respektive můžete, ale okamžitě – jejich namáčení nebo házení do umyvadla je přísně zakázáno, a to i v případě, že na nožích ulpělo jídlo.Jde o to, že z dlouhého pobytu ve vodě se na nerezových nožích tvoří rezavé skvrny.Proto zkušení kuchaři doporučují jejich okamžité mytí, zejména pokud krájíte něco kyselého – kyseliny také vytvářejí skvrny.

Nedávejte je do myčky – myjte je rukama.

Lze nože mýt v myčce nádobí – ne.Rozhodně ne.Pokud dáte myčku na dlouhý cyklus a vložíte do ní nůž, technika zdeformuje ostří.Čepel nože z nerezové oceli se o mechanické části otupí a keramický výrobek se může poškodit úplně.

Proto byste měli nože čistit ručně pod proudem teplé vody s použitím měkké houbičky a trochy mycího prostředku.Jakékoli abrazivní čisticí prostředky, včetně jedlé sody, jsou zakázány – mohou rychle poškrábat ostří.

Neřežte nožem to, co se nedá řezat.

Pokud vás zajímá, co nejvíce otupuje nůž, UNIAN odpovídá – kosti.Drůbež, ryby a další zvířata, která chcete krájet, musí být bez kostí.Pokud se pravidelně pokoušíte nožem krájet kosti nebo šlachy, můžete si být jisti, že se brzy otupí.Ze stejného důvodu raději nepoužívejte nůž na krájení zmrazených kusů masa nebo kuřecích stehen – buď se nůž otupí, nebo se kus ulomí, což je v obou případech nebezpečné.

Používejte správnou techniku krájení.

Zaprvé si uvědomte, že nůž se rychleji otupí, pokud vypadá, jako byste s ním potraviny krájeli.Ideální technikou krájení je, když nůž po potravině klouže.Nůž byste neměli z prkénka odtahovat – je lepší jej mírně nadzvednout a výrobek podložit ostřím.

Za druhé je lepší používat pouze dřevěná nebo plastová prkénka.Navzdory tomu, že keramika a sklo vypadají v interiéru kuchyně prostě dobře, nože se na nich velmi tupí.

Dodržujte pravidla skladování a péče o nože.

Nože by měly být skladovány odděleně od vidliček a lžic – ignorování tohoto pravidla vede k poškrábání čepele.Pokud není možné mít oddělenou nádobu na nože, použijte speciální kryty nebo přepážky v zásobníku na příbory.

Optimální je brousit nože jednou až dvakrát ročně – ne častěji.Po zbytek času stačí čepel jen lehce nabrousit, protože je snazší se pořezat než krájet potraviny zcela tupým nožem.Správná péče a šetrný přístup k nožům je zárukou, že vám budou sloužit mnoho let.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments