HomeTipyVydrží až do jara: jak správně skladovat čerstvé a nakládané okurky

Vydrží až do jara: jak správně skladovat čerstvé a nakládané okurky

V srpnu končí sklizeň okurek na pozemcích a tato zelenina se používá na zavařování na zimu.Čerstvé okurky se snaží dokončit co nejdříve, než shnijí.UNIAN vám poradí, jak udržet čerstvé i nakládané okurky dlouho šťavnaté a chutné, aby se nezkazily.

Dříve jsme vám řekli o výhodách a škodlivosti okurek a o tom, jak si v obchodě vybrat chutnou zeleninu.

  • Jak skladovat čerstvé okurky.
  • Jak skladovat nakládané okurky.
  • Jak nakládané okurky neskladovat.
  • Jak skladovat čerstvé okurky

    Čerstvé okurky lze snadno skladovat 5-7 dní a s některými triky lze dobu skladování prodloužit až na 1 měsíc.Důležité pravidlo při skladování okurek: předem je nemyjte, jinak smyjete jejich přirozený ochranný povlak.Zeleninu myjte až těsně před vařením.

    V chladničce by se okurky neměly uchovávat v mrazničce.Tato zelenina nesnáší teploty kolem 0º a rychle se kazí.V oddělení pro zeleninu vydrží 3-4 dny.Pokud okurky vložíte do sáčku a na obal položíte mokrou gázu, zelenina ‚přežije‘ 2 týdny.

    K prodloužení trvanlivosti na měsíc pomůže obyčejná voda.Za tímto účelem nalijte vodu do misky nebo tácu na 2 cm a vertikálně do vody vložte ocásky okurek.Nevýhodou této metody je, že vodu je třeba jednou denně měnit.

    Dalším dlouhodobým způsobem skladování okurek je skladování v papíru.Každou zeleninu zabalte do novin, ubrousků nebo pergamenu na pečení.Zabalené okurky pak vložte do velkého sáčku.Takto zelenina vydrží čerstvá přibližně 3 týdny.

    Ve vnitřních prostorách vydrží okurky 10 dní při teplotě +8° vzduchu a 3 dny při teplotě +15° nebo vyšší.Skladování v teplé místnosti můžete prodloužit až na týden tak, že okurky zabalíte do mokré utěrky, umístíte je na tmavé místo a utěrku pravidelně navlhčujete.

    Jak skladovat okurky / foto ua.depositphotos.com.

    Jak skladovat nakládané okurky

    Nakládané a málo solené okurky by se měly skladovat v chladu a temnu při teplotě nepřesahující +4°.Ideální je suchý sklep nebo suterén.

    Pokud jste si jisti kvalitou zavařování, je přijatelné skladovat zavináče na tmavém místě při pokojové teplotě.Připravit kvalitní zavařování vám pomůže recept na nakládané okurky.Pokud o kvalitě nakládaných okurek pochybujete, je lepší je uložit do chladničky.

    Po otevření sklenice se okurky skladují v chladničce nejdéle 2 týdny.Uchovávají se v nálevu, ve kterém byly okurky naloženy.Tekutina by měla zeleninu zcela pokrýt.Pokud okurky změknou a přestanou být křupavé, je lepší je vyhodit, i když se jejich chuť nezměnila.

    Jak by se okurky neměly skladovat

    Okurky by se neměly skladovat bez přístupu vzduchu, například v pevně zavázaném sáčku, jinak se ‚udusí‘ a rychle shnijí.Neměly by se také skladovat v blízkosti ovoce bohatého na etylen, jako jsou jablka, broskve a zralá rajčata.Ethylen urychluje hnití okurek.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments