HomeZahradničeníVí to jen málokdo: jak na jaře prořezat remontantní maliny, aby se...

Ví to jen málokdo: jak na jaře prořezat remontantní maliny, aby se sklidily dvě úrody

Remontantní maliny jsou rok od roku oblíbenější.Co je to za druh, jaká je jeho výhoda oproti běžným bobulovinám a také jak správně na jaře prořezávat remontantní maliny, abyste mohli sklízet dvě úrody.

Co je to remontantní maliník

Název pochází z francouzského ‚remonte‘, což v překladu znamená ‚opravit‘, ‚doplnit‘.Remontantní maliny jsou skupinou odrůd malin, které plodí nejen na dvouletých výhonech (jako běžné maliny), ale i na jednoletých.To znamená, že ve skutečnosti mohou plodit nepřetržitě a dávat dvě sklizně za sezónu – v létě a na podzim.Je pravda, že letní úroda způsobuje, že podzimní úroda je méně bohatá, ale jarní řez to může napravit.

Kromě výnosu má remontantní maliník řadu dalších výhod:

  • velké plody, hustší, takže se tolik nemačkají jako běžné maliny a při přepravě si zachovávají svůj tvar.
  • Vynikající chuť, která však může záviset na podnebí a počasí: čím více slunce, tím sladší maliny.
  • Žádní škůdci na bobulích – při pozdější sklizni se vyhnete maliníkovi, maliníkovi a stonkové mušce.
  • žádné choroby – vzhledem ke zvláštnostem v péči o tyto maliny (pro získání jedné sklizně na podzim se zcela odříznou) se nestihnou ničím nakazit.
  • Jednoduchost při prořezávání – pokud není úkolem získat dvě úrody, pak se všechny výhony jednoduše odříznou pod ‚nulou‘.
  • Jak však bylo uvedeno dříve, remontantní maliny mohou dát dvě dobré sklizně.K tomu je třeba je na jaře řezat trochu jinak.

    Remontantní maliník – řez na jaře

    Existují tři způsoby, jak prořezávat jarní remontantní maliny.Volba způsobu závisí na tom, jakou úrodu bobulí chceme získat: velkou podzimní úrodu po celé léto nebo dvě úrody – malou v létě a velkou podzimní úrodu.

  • Jedna sklizeň na podzim.
  • Jak již bylo uvedeno výše, jedná se o nejjednodušší způsob prořezávání.Vzhledem k tomu, že hlavní úroda remontantních malin se tvoří na mladých výhonech, je třeba loňské seříznout až na úroveň půdy.To se obvykle provádí brzy na jaře – před probuzením pupenů nebo bezprostředně po jejich probuzení.

    Již v létě můžete mladé výhony maliníku trochu prořezat a ty nejsilnější ponechat na keřích.

  • Sklízejte během léta a na podzim.
  • Tento řez se provádí podobně jako u hlavního maliníku.Na začátku jara je třeba loňské výhony mírně zkrátit a staré, zlomené a nemocné výhony vyříznout. Tak budou bobule na loňských výhonech dozrávat během léta a na mladých na podzim.Mínus této metody – na podzim nebude úroda tak bohatá, jako kdyby byla sklizeň jednorázová.

    Dříve jsme si řekli, kdy a jak prořezávat běžné maliny.

    Důležité: jakmile loňské výhony dají veškerou úrodu, je třeba je okamžitě seříznout – aby začala druhá vlna dozrávání bobulí.

    Také pro získání dvou sklizní je třeba o maliny pečlivěji pečovat: zalévat je během kvetení a nasazování bobulí a přikrmovat je, zejména po první sklizni.

  • Kompromisní variantou je maliník v létě a hlavní sklizeň na podzim.
  • Pokud chcete sklízet v létě, ale abyste neoslabili maliny a neodkládali začátek podzimního sběru bobulí, musíte provést částečný řez výhonů z minulého roku.

    Za tímto účelem je třeba na jaře seříznout loňské výhony do výšky 50-60 cm nad zemí.Na nich na začátku léta maliny poskytnou malé množství bobulí.Po sklizni je třeba tyto výhony okamžitě vyříznout a počkat na sklizeň na mladých výhonech na podzim.

    Je třeba také vzít v úvahu, že letní sklizeň maliníku remontantního poněkud posouvá termín podzimní sklizně – někde kolem dvou týdnů.Pokud tedy není příliš teplé klima, může být druhá sklizeň zničena nočními mrazy.V severních oblastech je lepší dát přednost jedné sklizni – na podzim, ale v jižních oblastech (kdy je v září-říjnu ještě poměrně teplo) je docela dobře možné sklízet i dvě sklizně.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments