HomeTipyVědci a odborníci na výživu odhalili, které potraviny se nedoporučuje před vařením...

Vědci a odborníci na výživu odhalili, které potraviny se nedoporučuje před vařením omývat

Mnozí z nás jsou zvyklí některé potraviny před použitím omývat studenou nebo teplou vodou.Jak se však ukazuje, není to zcela správné.

Vědci a odborníci na výživu tvrdí, že čím lépe je ovoce a zelenina umytá, tím spíše se vyhnete střevním onemocněním.Ale zde jsou další potraviny, které není třeba důkladně čistit.

Doporučujeme vám dozvědět se více o tom, které potraviny by se před vařením neměly omývat.

Zda můžete maso před vařením umýt

Maso, zejména kuřecí, není třeba před vařením omývat.Co se stane, když kuře před vařením neumyjete? Podle odborníků se tím několikanásobně zvyšuje pravděpodobnost otravy, protože bakterie na povrchu kuřete se rozšíří na všechny povrchy, které používáte k manipulaci s masem – dřez, prkénko, nůž atd.

Všechny bakterie však můžete zničit vařením kuřete při vysokých teplotách.Pokud se vás tedy někdo zeptá, zda byste měli kuře před smažením umýt, odpovězte – kategoricky ne!

Proč by se ovoce, zelenina, ruce a náčiní neměly mýt vodou

Další kategorií potravin, které není třeba omývat vodou, jsou zelené potraviny.Tedy špenát, brokolice, hlávkový salát, petržel, kopr, rukola a další zelenina, kterou koupíte v supermarketu – již omytou.Na sáčku takové zeleniny by to mělo být speciálně vyznačeno.Opakované mytí doma může způsobit, že tyto potraviny zvadnou a ztratí chuť.

Ale pozor: toto pravidlo neplatí pro zeleninu koupenou na trhu!

Zeleninu a ovoce zakoupené v supermarketu i na trhu je však nutné umývat.Koneckonců pouhá vizuální kontrola, zda jsou produkty čisté, nestačí.

Další otázka: Lze zeleninu mýt vodou a mýdlem? Všimněte si, že většinu potravin stačí důkladně opláchnout pod tekoucí vodou – to postačí k tomu, abyste se zbavili bakterií.

Lékaři ujišťují, že k čištění ovoce a zeleniny není nutné používat mýdlo ani gel, protože chemické látky, které obsahují, mohou zůstat na povrchu a dostat se do lidského těla, což může způsobit alergické reakce nebo otravu.

I když jste si koupili silně znečištěné výrobky, doporučujeme je umýt ve studené vodě kartáčkem nebo houbičkou.

Odborníci řekli, jak umýt vejce / foto blog.viva.org.pl.

Zda byste měli vejce před vařením umýt

Vejce jsou dalším produktem, který hospodyňky často rády myjí.Ne každý však ví, proč byste neměli vejce před vařením mýt a jak je doma správně umýt.

Ukazuje se, že slepičí vejce jsou pokryta málo znatelným filmem, který chrání žloutek a bílek před bakteriemi.Mytí vajec může umožnit bakteriím proniknout do skořápky.

Musíte však venkovská vejce umývat? Nebo pokud zjistíte, že máte velmi špinavá vejce, doporučujeme vám zjistit, jak správně umýt slepičí vejce od trusu a co můžete použít k mytí slepičích vajec.

V profesionální kuchyni je zvykem umývat vejce pomocí speciálního roztoku.Ten odstraní všechny škodlivé mikroorganismy bez námahy a tlaku.

Poté vyvstávají další otázky: jak dlouho můžete uchovávat omytá vejce, můžete omytá vejce skladovat? Podle odborníků se omytá vejce skladují v hlavní komoře chladničky, nikoli ve dveřích, nejdéle 12 dní.Nejlepší je skladovat je v otevřené nádobě nebo v původním obalu.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments