HomeTipyVěčný přístup k vitamínům: jak uchovat zelenou cibuli na zimu delší dobu

Věčný přístup k vitamínům: jak uchovat zelenou cibuli na zimu delší dobu

Mezi mnoha zimními přípravky je zelená cibule neméně důležitá.V čerstvé podobě se v chladničce skladuje krátkou dobu a rychle začne mizet.Lze ji však skladovat zmrazenou, sušenou nebo nakládanou – takže budete mít vždy přístup k užitečné zelenině.UNIAN vám poradí, jak připravit zelenou cibuli na zimu.

  • Jak můžete zelenou cibuli na zimu skladovat v lednici.
  • Jak správně zmrazit cibuli na zimu.
  • Jak vyrobit sušenou zelenou cibuli na zimu.
  • Zelená cibule se solí na zimu – recept.
  • Dříve jsme si povídali o tom, jak připravit lilky na zimu.

    Jak můžete zelenou cibuli na zimu skladovat v chladničce

    Pokud se stále rozhodnete, že chladnička je jediným místem, kde můžete skladovat zelenou cibuli, pak si pamatujte – cibulové peří neztratí čerstvost po dobu 2-3 týdnů při teplotě 3-4 ° C, ale jakmile snížíte teplotu na 0 ° C – cibuli lze skladovat po dobu 1 měsíce.Uchovávání zeleniny v chladničce je možné:

  • v polyethylenových sáčcích – propíchněte několik otvorů pro větrání, vložte neumytou cibuli k sobě a uložte na polici se zeleninou.
  • v látce – cibuli s kořenem namočíme do vody, pak zabalíme do hadrů, zabalíme do papíru, svážeme copem, vložíme do sáčku.
  • Ve sklenicích – cibuli omyjeme, osušíme, vložíme do sklenic a uzavřeme kapronovými víčky.
  • v papíru – cibuli omyjeme, osušíme, zabalíme do papíru a uložíme do chladničky.
  • Všechny tyto metody vám pomohou bezpečně skladovat cibuli po dobu 1-1,5 měsíce.Hlavně je třeba hlídat teplotu v lednici a neskladovat poškozené peří, ale brát pouze čerstvou zeleninu.

    Jak správně zmrazit cibuli na zimu

    Mnoho hospodyněk volí zmrazení cibule jako nejúspěšnější možnost zimní přípravy této zeleniny.Je třeba ji umýt a usušit a poté zvolit nejvhodnější způsob:

  • Cibuli nakrájejte, tři minuty povařte ve vroucí vodě, vyklopte na cedník, zchlaďte, vložte do nádob a dejte do mrazáku.
  • Celé peří smaž 2-3 minuty na pánvi, vlož je do nádob a dej do mrazáku.
  • Omyté a osušené peří nakrájíme, blanšírujeme 2-3 minuty, necháme okapat v cedníku, zchladíme, vložíme do nádob a dáme do mrazáku.
  • Nakrájené cibulové peří jednoduše vložte do nádob a v této podobě zmrazte.
  • Cibuli můžete také nakrájet, vložit do silikonových formiček, zalít vodou a dát do mrazáku.Když formičky zmrznou, vyjměte je a přendejte do sáčků – takto se cibule lépe skladuje a používá.

    Jak si vyrobit sušenou zelenou cibuli na zimu

    První možností sušení cibule je sušení venku.Nejprve ji musíte důkladně umýt a usušit na papíře v teplé místnosti.Je důležité zajistit, aby na cibuli nedopadalo přímé sluneční světlo – všechny užitečné vlastnosti cibule by zmizely.Určit stupeň vysušení cibule je jednoduché – pokud se rozpadá mezi prsty, je hotovo.V této fázi ji lze nalít do sklenic, přikrýt víčky a uskladnit v kuchyni.Tento způsob sušení zelené cibule trvá přibližně týden.

    Druhou možností sušení cibule je sušení v troubě.Ta je samozřejmě mnohem rychlejší.Cibuli je třeba umýt a osušit, poté ji nakrájet a vložit do nádoby vhodné do trouby.Nastavte teplotu na 100 °C a cibuli sušte 3-4 hodiny.Během této doby je třeba cibuli v nádobě několikrát promíchat.Na konci doby je lepší zeleninu přelít do suchých plastových nádob nebo skleněných sklenic.

    Zelená cibule se solí na zimu – recept

    Takto připravenou cibuli můžete použít k přípravě polévek, salátů nebo příloh.Na kilogram cibule je třeba vzít 200 g soli, zeleninu omýt, osušit, pak nakrájet a smíchat se solí.Vzniklá hmota se pevně utěsní do sklenic, aby se uvolnila šťáva.Skladování zelené cibule se solí by mělo probíhat na tmavém chladném místě.

    Zelenou cibuli můžete na zimu připravit také v oleji – to je další velmi zajímavá příprava.V tomto případě je třeba zeleninu omýt, osušit, nakrájet nadrobno a uložit do skleněných nádob.Dbejte na to, aby 1/4 sklenice zůstala nenaplněná.Sklenice naplňte rostlinným olejem až po okraj, přikryjte víčky a dejte je do chladničky.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments