HomeZahradničeníToskánský jasmín na zahradě? Zde se dozvíte, jak o tuto popínavou rostlinu...

Toskánský jasmín na zahradě? Zde se dozvíte, jak o tuto popínavou rostlinu pečovat a jak ji stříhat

Máte zahradu ve středomořském stylu? Pak by v ní opravdu neměl chybět krásný toskánský jasmín. Nejenže krásně voní, ale také bohatě kvete, a proto může poskytnout soukromí, pokud ho necháte růst u plotu nebo u ohrady.

Toto je toskánský jasmín

Na rozdíl od svého názvu není toskánský jasmín původem ze Středomoří. Ve skutečnosti pochází z jihovýchodní Asie, myslím Japonsko, Čínu, Koreu a Vietnam. Lahodná, sladká vůně, kterou květy této rostliny vydávají v době květu, bude důvodem, proč se její šťáva používá i v parfumeriích.

Toskánský jasmín je stálezelená a odolná popínavá rostlina s lesklými, tmavě zelenými listy, která dává přednost slunnému místu v zahradě. Spokojí se i s polostínem. V létě na rostlině vykvétají drobné bílé hvězdicovité květy, proto se mu také říká hvězdicový jasmín. Toskánský jasmín rád šplhá, ale potřebuje k tomu pomoc. Toskánský jasmín můžete zasadit i do květináče, nechat ho šplhat o polici.

Existují 3 odrůdy toskánského jasmínu:

  • Trachelospermum Jasminoidus (s bílým květem)
  • Star of Tuscany (se žlutým květem)
  • Star of Sicily / Pink Air (s růžovými květy)

Pnoucí toskánský jasmín

  • Toskánský jasmín je nesamostatně rostoucí popínavá rostlina, a proto potřebuje pomoc, aby si našel cestu vzhůru. Aby se toskánský jasmín vyšplhal, můžete postupovat následovně:
  • Dřevěnou nebo ocelovou prolézačku umístěte volně do zahrady nebo k fasádě či plotu. K tomuto účelu můžete použít také drátěnou zástěnu nebo mříž.
  • Do štítových cihel nebo plotu vložte oka, která budou toskánský jasmín navádět nahoru. Nemůže vám na zahradě chybět nádech romantiky? Pak je toskánský jasmín nad pergolou opravdovou ozdobou.

TIP

Úponky můžete také nechat plazivě prorůstat po půdě a mezi ostatními rostlinami, čímž toskánský jasmín poslouží jako půdní kryt.

Jak rychle roste toskánský jasmín?

Dlouhé úponky toskánského jasmínu se při použití správných nástrojů snadno vyšplhají až do výšky 5 metrů. Přesto není jasmín hvězdnatý rychlým pěstitelem: ve skutečnosti roste v prvním roce poměrně pomalu. Po několika letech, když se dobře postaví na nohy, může vyrůst až o metr ročně. Kvetení začíná v červnu a pokračuje dlouho do léta. Odkvetlé květy samy opadávají.

Výsadba a péče o toskánský jasmín

Toskánský jasmín můžete vysadit do všech typů půdy. Má rád mírně vlhkou půdu, ale pokud je půda trvale mokrá, dochází k hnilobě kořenů. Pokud jasmín hvězdnatý zasadíte do květináče, dobře ho podepřete a v tuhých zimách ochraňte kořeny tím, že květináč následně zabalíte. Na jaře rostlině podejte pomocnou ruku a přihnojte ji hnojivem s vysokým obsahem draslíku. Koncem léta můžete přidat podzimní hnojivo, aby se otužila a dobře přečkala zimu.

Řez toskánského jasmínu

Toskánský jasmín je opadavý, a přestože miluje slunce a teplo, bez problémů snese teploty až -10 stupňů Celsia. Pokud se ochladí, je vhodné rostlinu zabalit. Pokud větve jasmínu hvězdnatého během tuhé zimy značně utrpěly, můžete tyto zmrzlé větve odstranit.

Skutečný řez hvězdicového jasmínu se provádí na jaře: tehdy je třeba odstranit staré větve. Prořezávejte lehce a ne příliš přísně a vždy řežte těsně nad mladým postranním výhonem. Na nich bude toskánský jasmín dále růst. Na jaře boční výhony vyrostou a v červnu začne na těchto větvích nové kvetení. Takto to pokračuje donekonečna až do pozdního léta, kdy opadají opotřebované květy.

TIP

Bílá šťáva ze stonků toskánského jasmínu může způsobit podráždění pokožky a je mírně toxická. Proto si při prořezávání vždy nasaďte zahradnické rukavice.

Vši na toskánském jasmínu

Pokud se na listech toskánského jasmínu objeví lepkavý, lesklý povlak – známý také jako medovice -, pak víte, že trpí šupinatým hmyzem. Ten se často vyskytuje pod listy a na starších větvích. Naštěstí lze šupinatý hmyz snadno potlačit pomocí přípravku proti vším. Ten lze provést jednoduše pomocí ingrediencí, které již pravděpodobně máte doma. Více informací o boji proti vším pomocí domácích prostředků naleznete zde.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments