HomeTipyTohle vědí jen ty nejlepší hostitelky: Co dělat, když kynuté těsto nevykyne

Tohle vědí jen ty nejlepší hostitelky: Co dělat, když kynuté těsto nevykyne

Domácí pečení se nedá srovnávat s pečením v obchodě – je vždy chutnější, kvalitnější a vydatnější.Někdy však při práci s droždím nastane problém – kynuté těsto nekyne – co v takovém případě dělat, ví málokdo.

Proč kynuté těsto nekyne – hlavní důvody

Pokud najednou kynuté těsto nevykyne a vy se bojíte, že vysněný koláč nevyjde, stojí za to se ujistit, že vše děláte správně.Existují pravidla, která se nesmí porušit, jinak skončíte s plochou plackou místo nadýchané buchty.

  • Droždí: Vezměte si na pomoc droždí, abyste mohli péct těsto, které se vám bude líbit.
  • Je důležité sledovat datum spotřeby tohoto výrobku a dodržovat podmínky skladování.Pamatujte, že otevřené balení sušeného droždí lze skladovat při teplotě +3 až +5 °C až 7 dní a živé droždí až 12 dní a ne déle než 24 hodin v teple.Pokud jste použili prošlé droždí, hnětení nebude fungovat – budete ho muset všechno vylít a udělat znovu.

  • Mouka.
  • Aby pečení dopadlo přesně podle vašich představ, měli byste použít pouze pšeničnou mouku – je vhodnější pro droždí než ostatní.Za prvé, mouka by měla být před přidáním do droždí skladována v místnosti, aby měl výrobek správnou teplotu.Za druhé, nezapomeňte prosévat – těsto tak bude vzdušné.

  • Máslo: Máslo je vhodné pro přípravu těsta.
  • Před použitím je důležité vyndat ho z lednice – studené máslo těsto ‚stlačí‘ a nevykyne.Pokud recept vyžaduje jeho rozpuštění, nezapomeňte ho po tomto postupu zchladit.

  • Cukr: Cukr je třeba přidat do těsta, aby se zabránilo jeho rozmělnění.
  • Málokterá hospodyňka ví, že když to s cukrem přeženete, okra se nezvedne.Optimální podíl je 5 % cukru na celkovou hmotnost těsta.Příliš mnoho sladkého produktu zabrání vykynutí oparee.

  • Sůl.
  • Tuto složku je důležité přidat až na samém konci – na rozdíl od cukru sůl neutralizuje práci droždí, takže pokud porušíte pravidlo a těsto osolíte uprostřed procesu, pravděpodobně ‚spadne‘.

    Užitečná rada: nezapomeňte, že kynutí (doba, kdy je těsto teplé a ‚odpočívá‘) je velmi důležité – pokud není dostatečně dlouhé, nedočkáte se nadýchaného oparu, proto je důležité nespěchat a nechat těsto řádně vykynout.

    Jak nechat vykynout kynuté těsto po chladničce – návod

    Pokud s jistotou víte, že jste dodrželi všechna doporučení, a těsto přesto nevykynulo, můžete se pokusit o jeho resuscitaci.Zkušené hostitelky se podělily o své rady, jak kynuté těsto v troubě zvednout.

    Troubu je třeba předehřát na 40-50 stupňů a vložit do ní mísu s oparem.Do nejnižší části umístěte plech s vodou a zavřete dvířka.Díky tomuto působení se v troubě vytvoří lázeňský efekt a těsto rychle vykyne.

    Existuje ještě jedna možnost, jak nechat vykynout kynuté těsto bez použití trouby:

  • Do hrnce nalijte vroucí vodu.
  • Přikryjte utěrkou.
  • Položte na něj misku s těstem.
  • Zabalte do utěrky.
  • Taková vodní lázeň pomůže regulovat hladinu vlhkosti, což bude mít pozitivní vliv na působení kvasinek – začnou se aktivovat a těsto vykyne.Nádobu s oparem můžete také jednoduše omotat ručníkem a postavit na plotýnku se zapnutým hořákem, ale v tomto případě budete muset počkat o něco déle, ale i tak dosáhnete požadovaného efektu.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments