HomeTipyTo jste určitě nevěděli: proč umývat ovoce jedlou sodou a octem

To jste určitě nevěděli: proč umývat ovoce jedlou sodou a octem

V zájmu zdravého životního stylu věnuje stále více lidí pozornost kvalitě potravin, zejména pokud jde o ovoce a zeleninu.Co kdybychom vám ale řekli o jednoduchém a účinném způsobu, jak ochránit své tělo před škodlivými pesticidy? Ano, mluvíme o tom, jak umýt ovoce a zeleninu pomocí běžných, ale účinných přípravků, které najdete v každé domácnosti!

Jak správně umývat ovoce a zeleninu – možnosti

Klíčové je, aby byl proces hygienický.Ovoce a zeleninu zbavte přebytečných listů a nečistot pod tekoucí vodou.Hustší nečistoty odstraňte houbičkou nebo měkkým kartáčkem.V zásadě to stačí.Existují však jistější způsoby, jak ovoce a zeleninu omýt od parazitů a pesticidů, například jedlá soda a ocet.

Proč byste neměli zeleninu mýt horkou vodou

Je důležité si uvědomit, že horká voda může zničit vitamínové složení zeleniny.Může také způsobit, že slupka ovoce nebude tak tvrdá, což zvyšuje riziko poškození při dalším skladování a přepravě.K oplachování ovoce a zeleniny je proto vždy vhodné používat studenou vodu.

Jak omývat ovoce octem

Ocet je vynikajícím prostředkem v boji proti škodlivým látkám, které jsou na povrchu ovoce a zeleniny.

Jak správně omývat ovoce pomocí octa:

  • Připravte roztok vody a octa v poměru 1:3.
  • Namočte do něj potraviny na 10-15 minut.
  • Poté nezapomeňte ovoce opláchnout pod tekoucí vodou, abyste odstranili zbytky octa a neutralizovali kyselou chuť.

    Jak umýt ovoce z obchodu pomocí jedlé sody

    Mnozí z vás si jistě položili otázku, zda máte ovoce omývat pomocí jedlé sody.Použití jedlé sody k čištění ovoce a zeleniny má své výhody.Soda je přírodní čisticí prostředek, který pomáhá odstraňovat zbytky pesticidů a nečistoty z povrchu produktů.

    Postup, jak správně umýt ovoce a zeleninu pomocí jedlé sody.

    Pro bezchybné čištění výrobků se doporučuje použít roztok jedlé sody zředěný ve studené vodě.Připravte si nádobu, naplňte ji vodou a přidejte jedlou sodu v poměru 1:10. Poté ji vyjměte z nádoby.Důkladně promíchejte a zajistěte, aby se jedlá soda zcela rozpustila.Do připraveného roztoku opatrně na několik minut vložte čerstvé ovoce a zeleninu.Poté je důkladně opláchněte studenou vodou, abyste zcela odstranili zbytky jedlé sody, a vychutnejte si dokonalou chuť a čerstvost produktů.

    Tip, jak se zbavit červů v třešních.K tomu stačí bobule na několik hodin namočit do osolené vody.Budete překvapeni, ale po chvíli vyplavou na hladinu spousty bílých červů.

    Nyní již víte, zda můžete ovoce omývat jedlou sodou.Ať už zvolíte jakoukoli metodu, hlavní je, abyste se před konzumací potravin ujistili, že jsou čisté a bezpečné.

    Mimochodem, dříve vám UNIAN prozradil, co nesmíte jíst v horku.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments