HomeTipyTato složka vylepší každý pokrm: proč se do potravin přidává kyselina citronová

Tato složka vylepší každý pokrm: proč se do potravin přidává kyselina citronová

Levná, nenápadná, bezbarvá a bez zápachu, a přitom tělu neuvěřitelně prospěšná – to vše je o kyselině citronové.Mnoho hospodyněk používá toto koření pouze k dušení sody v moučnících.Ve skutečnosti však kyselina citronová dokáže odhalit novou chuť mnoha známých výrobků.

Dříve jsme si řekli, k čemu se černý pepř přidává do pračky.

Použití kyseliny citronové v kuchyni

  1. Tento prášek se používá při konzervování jako náhrada octa.Na konci vaření před zalitím nálevu se přidá čtvrt čajové lžičky kyseliny citronové na 1 litr.Koření dodává chuti lehkou a mírnou kyselost.Kyselina se přidává také do džemů, kompotů a marmelád – zabraňuje kvašení.
  2. Kyselina citronová je vynikající marináda na maso.Nejenže změkčuje vepřové a hovězí maso, ale dodává mu také mírnou kyselost.Přidejte 1/4 polévkové lžíce kyseliny na kilogram masa a rovnoměrně rozetřete.Nechte marinovat 1 hodinu a začněte vařit.
  3. Přidáním kyseliny citronové do boršče pokrm mírně okyselíte.Kromě toho kyselina také zachová jasnou sytou barvu boršče.
  4. Toto koření se hojně používá do dezertů.Přidejte malou špetku kyseliny citronové do polevy, sladkého krému nebo rozpuštěné čokolády.Dezert bude méně mazlavý a získá zajímavou chuť.
  5. Kyselina citronová je základní složkou domácích omáček.Přidává se do majonézy, kečupu, rajčatové omáčky.Díky tomu bude omáčka mírně kyselá a také se prodlouží její trvanlivost.
  6. Kyselina citronová se přidává do těsta na moučníky, sušenky a bábovky.Sušenky s přídavkem kyseliny citronové se rozzáří novými chutěmi.

Kyselina citronová: kontraindikace

Přestože toto univerzální koření v mnoha případech pomáhá, nemělo by se zneužívat.Kyselina citronová může způsobit pálení žáhy, pálení žaludku a jícnu a zubní kaz.Koření se nevyplatí přidávat do jídla lidem s gastritidou, pankreatitidou, onemocněním ledvin a střev.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Jak rychle naložit makrelu, sledě nebo červenou rybu: jednoduché tipy.
  • Jak odstranit potravinové moly v obilovinách: 6 účinných prostředků.
  • Menu na Nový rok 2022: nejchutnější nápady na sváteční stůl.
  • Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments