Home Tipy Takto uchovávají bylinky nejlepší kuchaři: jak prodloužit životnost svazků kopru a petržele

Takto uchovávají bylinky nejlepší kuchaři: jak prodloužit životnost svazků kopru a petržele

0

Voňavá, křupavá, světlá, šťavnatá, chutná – taková je zeleň, která povzbudí chuť k jídlu a vylepší každý pokrm.Kopr a petržel rostou téměř na každé zeleninové zahrádce, lze je také snadno koupit téměř v každém obchodě s potravinami.Ne každý však ví, jak zeleninu skladovat, aby se nezkazila.

Jak skladovat zeleninu v nádobě

Mnoho lidí si myslí, že skladování zeleně ve sklenici je nejlepší volbou.Pokud však chcete vědět, jak udržet zeleninu čerstvou, aniž byste ji museli zmrazit – snadný lifehack je velmi jednoduchý, nebudete potřebovat sklenici, ale velkou plastovou nádobu s víkem.

Je třeba mít na paměti, že nádoba by měla mít patentky, aby se uzavírala co nejtěsněji.Nejprve byste měli umýt všechny zelené rostliny, které se chystáte skladovat v chladničce.

Pečlivě si prohlédněte všechny listy a stonky, neměly by na nich být žádné kousky nečistot nebo zbytky.Poté, co kopr nebo petržel důkladně omyjete, rozdělte zelenou na svazky, které by měly být svázány nití.Všechny zažloutlé listy a zbytky kořenů je lepší odstřihnout nebo odtrhnout.

Poté svazky opatrně uložte do nádoby.Je důležité mít na paměti, že zelenina by tam neměla být ‚namačkaná‘.Není nutné svazky ‚podbíjet‘ a silou je mačkat.Když je zelenina urovnaná, zalijte ji čistou studenou vodou, která by měla pokrýt všechny listy a být vyšší než svazky.

Poté nádobu přikryjte víkem a odložte ji do chladničky.Poté počkejte 2-3 hodiny, během této doby bude mít zelenina čas nasáknout vodu.Poté veškerou tekutinu zcela slijte.Skladování zeleně ve skleněné nádobě znamená, že kopr nebo petržel budou vždy ve vodě, ale muška, jak uchovat zeleninu v nádobě, je opačná.

Vyjměte svazky z nádoby a jemně z nich vyklepejte přebytečné kapie.Nádobu vytřete do sucha, pak zeleninu vraťte do nádoby a uzavřete ji víkem.Nyní můžete nádobu vložit do chladničky, takové skladování vám umožní ‚prodloužit životnost‘ zeleně o mnoho dní.Čas od času se vyplatí svazky projít a odříznout zažloutlé listy.Nezapomeňte také vypustit vodu, bude se tam objevovat pravidelně.

Jak skladovat nakrájenou zeleninu v chladničce

Nasekaná zelenina se rychle začne vysušovat.Pokud se tedy rozhodnete již nasekaný kopr nebo petrželku na chvíli odložit, snažte se ihned vymyslet pokrm, do kterého ji přidáte.V chladničce lze nasekané bylinky krátce skladovat v nádobě s víčkem.Nejlepší je však nasekané lístky vložit do sáčků a poslat je do mrazničky, tak budete mít jistotu, že zelenina zůstane zachována.

Jak udržet zeleninu čerstvou bez ledničky

Pokud potřebujete udržet aromatickou zeleninu čerstvou bez ledničky, pomohou vám plastové sáčky.Svazky postříkejte vodou a kopr nebo petrželku do sáčku vložte.Poté jej zavažte, ale vzduch z něj ‚nevymačkávejte‘.Navíc se vyplatí udělat do sáčku několik otvorů, aby zelenina ‚dýchala‘ a zůstala déle čerstvá.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version