HomeZahradničeníTakto stříhám hrozny každý rok a nemohu se nabažit úrody: pravidla stříhání

Takto stříhám hrozny každý rok a nemohu se nabažit úrody: pravidla stříhání

Letní řez vinné révy je důležitý pro dobrou úrodu a zdraví révy.Rostlina vypěstuje více pupenů a větví, než může poskytnout.Pokud se keř neřeže, může během několika let zdegenerovat a jeho plody budou malé a nechutné.Vyřešili jsme, jak správně prořezávat hrozny v létě.

Proč prořezávat hrozny v létě

Než začnete prořezávat hrozny, musíte se seznámit s klady tohoto postupu.Prořezávání hroznů v létě zvyšuje množství úrody a zlepšuje její kvalitu.Po prořezání réva dostává více světla a vzduchu, posiluje se její imunita.Rostlina je méně náchylná k onemocnění a může rovnoměrně rozvádět šťávy.

Zda je třeba řezat hrozny během období plodnosti

Řez hroznů začít v červnu a pokračovat až do září.Je třeba ji také prořezávat v období plodnosti.Účelem tohoto postupu je umožnit dozrávajícím hroznům přístup ke světlu a vzduchu.Díky tomu budou bobule sladší a rychleji dozrají.

Jak pečovat o hrozny v létě – pravidla

Před zahájením práce si nezapomeňte připravit ostré zahradnické nůžky, zahradnické nůžky nebo speciální pilky na hrozny.Nářadí dobře nabruste, protože tupé ostří je pro hrozny velmi traumatizující.

Poté, co se na révě objeví první pupeny odstraňte tři spodní výhony , stejně jako všechny slabé a nemocné pupeny.Ty lze snadno odstranit i prsty.

Pak po celý červenec provádějí pastvu , to znamená, že odřezávají výhonky hroznů.Výhony jsou mladé zelené boční výhony, které vyrůstají z axilárních pupenů.Odstraňují se až po dva spodní listy.V průběhu měsíce se pravidelně kontrolují hrozny a mladé výhonky se odřezávají.

Poté v době plodnosti odřízněte květenství.V prvním roce ponechte na celém stromě nejvýše 10 nejsilnějších květenství, ve druhém roce nejvýše 20, ve třetím roce nejvýše 30 atd.Na každé plodonosné větvi by neměly vyrůst více než dva hrozny – hrozny si pak budou moci rovnoměrně rozložit síly na dozrávání bobulí.

V červenci a srpnu se hrozny prořezávají , aby se k bobulím dostalo světlo.To se provádí odřezáváním listů, které vrhají na hrozny stín.Pokračuje se také v odstraňování zákrovů.

V srpnu provádějí majitelé vinic nahánění.Tento postup se provádí u rostlin, které dosáhly výšky 2 m a více.Za tímto účelem se ‚prázdné‘ a nepotřebné výhony zkracují na polovinu.A výhony, které plodí, se zkrátí asi o 30-40 cm.

Zkušení zahradníci doporučují ošetřit místa řezu zahradnickým lakem nebo roztokem síranu měďnatého, aby se zabránilo infekci a urychlilo hojení ran.

Pro zkušené zahradníky existují různé schémata řezu hroznů v létě.Začátečníci se však raději omezí na minimální péči, jinak hrozí, že to přeženou a uříznou ty správné výhony.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments