Home Tipy Tajemství dokonalého čaje odhaleno: nejlepší tipy šéfkuchařů

Tajemství dokonalého čaje odhaleno: nejlepší tipy šéfkuchařů

0

Horký ochucený čaj je nejlepším začátkem každého dne.Čaj je tonizující, pomáhá tělu se probudit a na rozdíl od kávy je v umírněném množství zcela bezpečný pro lidi trpící vysokým krevním tlakem.

I tak zdánlivě jednoduchý nápoj, jako je čaj, však vyžaduje znalost některých důležitých nuancí.

  • Na jakém místě je nejlepší čaj vařit.
  • Jak správně a chutně vařit čaj.
  • Jak si připravit čaj doma.
  • Jak si připravit lahodný čaj s ovocem.
  • V čem se nejlépe vaří čaj

    Pokud nevíte, v čem je nejlepší vařit čaj, použijte konvičku.K vaření čaje je vhodná hliněná, porcelánová nebo kameninová.Čaj byste neměli vařit do šálku najednou, a tím spíše byste neměli používat kovové nádobí.Takový nápoj vás v mrazivém počasí jistě zahřeje, ale těžko budete takový nápoj nazývat pravým čajem.

    Pokud hovoříme o tom, v čem je lepší vařit bylinkový čaj, pak je pro takový nápoj nejlepší použít průhlednou konvičku.Kromě toho, že sklo nemá žádné nečistoty a neovlivní chuť nápoje, díky průhlednosti budete moci vidět celý proces otevírání buketu bylin, které jsou součástí čaje.A vezmeme-li v úvahu, že čaj je především obřad a až poté nápoj, je možnost vidět proces louhování stejně důležitá jako samotná chuť.

    foto depositphotos.com.

    Jak správně a chutně uvařit čaj

    Základním pravidlem každého čaje je horký nálev.Před vařením čaje nezapomeňte konvici vypláchnout vroucí vodou.

    Druhým důležitým bodem je teplota vody.Zelené čaje se nejlépe vaří s vodou, která nepřesahuje 90 °C.Černé čaje potřebují vodu ohřátou na 100 °C, ale bílé čaje si vystačí s vodou ohřátou na 80 °C.

    Pokud si chcete připravit pravý čaj, nikdy nepoužívejte k vaření vodu, která již byla převařena.

    Doba louhování se liší pro černé, zelené a ovocné čaje a závisí především na složení čaje a vašich chuťových preferencích.

    Bylinné čaje se louhují 10 až 30 sekund, černé čaje 3-4 minuty a ovocné čaje přibližně 5 minut.To je však zcela libovolné, protože každá odrůda čaje má svou vlastní optimální dobu louhování.

    Jak si připravit čaj doma

    Pokud nevíte, jak si doma připravit čaj – začněte tím nejjednodušším: rozhodněte se pro složení.Do čaje můžete použít sušenou nebo čerstvou mátu, milisku, sušený lipový květ, šípky, sušené nebo mražené maliny a třešně, sušené nebo čerstvé citrusové plody, zázvor, skořici a med.

    Kombinace bylinek do čaje je čistě individuální záležitostí a závisí pouze na vaší chuti.Při výběru složení čaje byste měli brát v úvahu chuť, kterou daná složka dodává.Například zázvor se příliš nehodí do kombinace s třešněmi, ale skvěle se hodí do čajů se skořicí a medem.Máta se nebude dobře hodit k heřmánku, ale v kombinaci s citronem a sušenými malinami vás překvapí svou jedinečnou chutí.

    Pro přípravu čaje je nejlepší použít ingredience, které pomohou vašemu tělu se probudit.Povzbuzujícími bylinami do čaje jsou kozlík lékařský, máta peprná, milisa, heřmánek, kopřiva, řebříček, třezalka a mateřídouška.

    foto ua.depositphotos.com.

    Jak si připravit lahodný čaj s ovocem

    Pro přípravu ovocného nebo bobulového čaje můžete použít čerstvé, sušené nebo mražené ovoce a bobuloviny.Ideální jsou sušené, protože právě ty budou chuťově výraznější.Pokud nemáte sušené ovoce a bobuloviny, vezměte čerstvé a dejte je na 10-15 minut do mrazáku.Takový nápoj bude mnohem chuťově výraznější než nápoj z čerstvých surovin.

    Ideální doba louhování ovocného nebo bobulového čaje je 5-8 minut.Množství bobulí, které použijete pro louhování, bude záviset na tom, jakou koncentraci čaje chcete a na vašich osobních chuťových preferencích.Průměrný poměr: 10 g bobulí nebo ovoce na 500 ml.vody.

    Upozorňujeme, že ovocné ani bobulové čaje nelze převařovat.Na rozdíl od bylinných čajů lze tyto nápoje vařit pouze jednou.

    Pokud jste nápoj nevypili a po vychladnutí vám nechutná, čaj znovu neohřívejte, je lepší uvařit si čerstvý.Ovocné a bobulové čaje se nedoporučuje ohřívat, protože by se zkazila jejich chuť.

    NO COMMENTS

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Exit mobile version