HomeTipySmažení cibule správným způsobem: proč zkušené hostitelky přidávají jedlou sodu

Smažení cibule správným způsobem: proč zkušené hostitelky přidávají jedlou sodu

Cibule je jedním z nejpoužívanějších produktů v každé kuchyni.Přidává se do salátů, nákypů, masa a samozřejmě je nepostradatelná při přípravě polévky.Málokdy se nějaká pečeně obejde bez cibule a tady si mnoho hospodyněk láme hlavu, jak ji nepřipálit.Jistě mi dáte za pravdu, že se vám to už také asi stalo: na 5 minut jste se odvrátili a cibule se už proměnila v malé uhlíky.

  • Proč do smažené cibule přidávat jedlou sodu.
  • Kdy a kolik jedlé sody přidat.
  • Bonus: proč přidávat jedlou sodu při smažení masa.
  • Proč přidávat jedlou sodu do smažené cibule

    Cibule je poměrně rozmarná surovina.Někdo nemá rád její chuť, někdo ji nemá rád v určité podobě – ať už jde o saláty nebo dušené pokrmy.Zároveň nejčastější potíže při vaření cibule vznikají při jejím smažení.Při snaze osmažit cibuli, aby byla křupavá a zlatavá, mnoho hospodyněk propásne ten správný okamžik a cibule se spálí.Tomu se však lze vyhnout.

    Zkušené hospodyňky radí přidat na pánev s cibulí jedlou sodu.Zeptáte se, jak to pomůže, aby cibule zezlátla? Metoda je to neobvyklá, ale opravdu funguje.Co dělá jedlá soda s cibulí? Odpověď je jednoduchá: usnadní smažení cibule, zabrání jejímu přichycení k pánvi a pomůže cibuli osmažit do zlatova, přičemž zachová strukturu zeleniny.

    Kdy a kolik jedlé sody přidat

    Chcete-li cibuli chutně osmažit, neměli byste do ní hned přidávat jedlou sodu.Nejprve ji osmažte na rozehřátém oleji do zlatavé barvy.Poté neváhejte přidat jedlou sodu.Udělejte to na základě výpočtu jedné třetiny čajové lžičky na 300 gramů syrové cibule.

    Všimněte si, že jedlá soda vám nezabrání ve smažení cibule, ale učiní ji téměř dokonalou.Kuchaři upozorňují, že soda urychlí karamelizaci cibule a zvýrazní její chuť.Cibuli touto metodou lze smažit do polévky i do nádivek, salátů a dalších pokrmů.

    Bonus: Proč byste měli při pečení masa přidávat jedlou sodu

    Soda je dokonalým pomocníkem, pokud potřebujete upéct tvrdé maso.Pomůže změkčit jeho vlákna a zároveň zachová šťavnatost výrobku.Toto tajemství je ideální pro smažení hovězího masa, které je známé svou tuhostí.Již dříve jsme hovořili o tom, jak smažit maso, aby bylo měkké a šťavnaté.

    Pokud potřebujete připravit tvrdé maso, potřete ho jedlou sodou a nechte ho 15-20 minut v lednici.Nezapomeňte maso před vařením opláchnout pod tekoucí vodou.Pokud se jedná o velmi tuhé maso, můžete ho nechat v chladničce asi dvě hodiny.

    Mimochodem, hospodyňky také doporučují přidat špetku jedlé sody při vaření hovězích nebo vepřových jater.Pomůže je zjemnit a zbavit hořkosti.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments