HomeZahradničeníSklizeň po kbelících: kde nejlépe sázet třešně

Sklizeň po kbelících: kde nejlépe sázet třešně

Třešeň je krásná rostlina, která nás potěší nejen luxusním kvetením, ale také chutnými a voňavými plody.Pro dosažení dobré úrody je však nutné zvolit správné místo pro výsadbu stromu.

Na jaké místo je lepší vysadit třešeň – důležité parametry

Pro začátek je důležité vzít v úvahu, že třešeň dává přednost slunným místům.Proto vyberte místo, kde bude stromek dostávat dostatečné množství světla.Tento strom také vyžaduje dobré větrání, ale nemá rád průvan a studené severní větry.Pokud se tedy rozhodujete, jak třešeň na jaře vysadit, vyhněte se příliš husté výsadbě.Stejné parametry jsou relevantní, pokud vybíráte, kam je lepší třešeň na pozemku vysadit.

Při výběru místa výsadby je důležité myslet na ‚sousedy‘.Jaké sousedství nemá rádo třešně:

  • Ořešák.
  • jabloň.
  • hruška.
  • maliny.
  • rybíz.
  • angrešt.
  • rakytník řešetlákový.
  • rajčata.
  • lilky.
  • pepř.
  • brambory.
  • Důležité je také zvážit, v jaké vzdálenosti od plotu můžete vysadit třešně.Doporučuje se vysazovat stromy alespoň 2-3 metry od plotu, aby byl zajištěn volný vývoj koruny a snadná péče o rostlinu.

    V jaké vzdálenosti od domu lze vysadit třešeň? I zde je důležité, aby byla od budovy vzdálena alespoň 2 metry.Vyhnete se tak případným problémům s kořeny, které mohou poškodit i základy.

    Jak zasadit výhon třešně – fáze výsadby

    Nejlepší doba pro výsadbu sazenic je brzy na jaře a pozdě na podzim.

    Připravte si jamku a do jejího středu upevněte kolík.Do jamky nasypte směs minerálních a organických hnojiv.Je důležité zasadit sazenici tak, aby kořenový krček byl těsně nad povrchem země, asi 2-3 cm.Poté opatrně, s mírným zhutněním, vyplňte jamku připravenou zeminou.

    Kolem kmene vytvořte malý záhon a vydatně jej zalijte, použijte asi 2-3 vědra vody.Po dokončení tohoto úkonu pevně přivažte kmen stromku ke kolíku a povrch půdy pokryjte tenkou vrstvou úrodného humusu.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments