HomeZahradničeníŘešení všech problémů: proč vodní okurky s jódem a zelenáním

Řešení všech problémů: proč vodní okurky s jódem a zelenáním

Jód a zelenina jsou dobré nejen v domácí lékárničce – jsou nepostradatelné i na zeleninové zahrádce.Používají se nejen jako univerzální hnojivo, ale také jako první pomoc v boji proti nejrůznějším pohromám – fytoftoře, moučnivce a kořenové hnilobě.Jak zalévat okurky a rajčata jódem a zeleninou, stejně jako kde jinde je použít – nám řekněte v materiálu.

Na co zalévat okurky jódem

Na začátek si řekněme, k čemu je jód pro okurky a další zeleninové plodiny užitečný.Jód je především antiseptický a baktericidní prostředek a také univerzální krmivo pro rostliny.Zvláště dobře na něj reagují okurky, rajčata, zelí, brambory, lilek, papriky a jahody.Jód pomáhá v boji proti většině hub, virů a bakterií – například při fytoftóze, různých hnilobách, moučnivce.

Existuje mnoho receptů na použití jódu v zeleninové zahradě – doporučujeme použít ty osvědčené.

  • Univerzální hnojivo s jódem.
  • Pro hnojení rostlin se nejčastěji používá vodný roztok jódu.Kolik kapek jódu na kbelík vody pro okurky by se mělo užívat? Poměr je standardní: 40 kapek drogy na 10 litrů vody.

    Rostliny se zalévají pod kořeny poté, co se na nich objevily květy – v množství 0,5 litru na keř.Takové krmení se opakuje za 3-4 týdny.

    Stejným roztokem zaléváme papriky a zelí, když se začnou tvořit klasy (1 litr na každý keř po vydatné zálivce).

  • Jód proti fytoftoře na rajčatech a bramborách.
  • K ošetření rajčat a brambor od fytoftory použijte trochu jiný poměr: 4 kapky jódu + 10 litrů vody.

    Rostliny zalévejte pod kořeny v množství 2 litry na keř.

  • Mléko a jód pro okurky a rajčata.
  • K čemu slouží mléko a jód pro okurky? Vyživuje a pomáhá zbavit se již přítomných nemocí.

    Krmení okurek mlékem a jódem se provádí takto: 10 litrů mléka s vodou (poměr 1:5) + 10 kapek jódu.

    Rostliny se zalévají pod kořen, stejné hnojivo se používá pro rajčata.

  • Jód s mlékem na moučnivku.
  • Směs mléka a jódu v trochu jiném poměru zachraňuje také před věčnou metlou okurek a cuket – moučnivkou: 10-12 kapek jódu + 9 litrů vody + 1 litr nízkotučného mléka.

    Rostliny se tímto roztokem stříkají, můžete každých čtrnáct dní, dokud choroba nezmizí.Tento roztok má ‚vedlejší‘ účinek – zlepšuje růst a zvyšuje výnos.

  • Kyselé mléko a jód na různé choroby okurek.
  • Kyselé mléko a jód pro okurky se používají k ochraně proti různým chorobám:10 litrů vody + 30-40 kapek jódu + 1 litr syrovátky nebo kyselého mléka.

    Důkladně promíchejte a postříkejte okurky jednou za 3 týdny před sklizní.

  • Kyselina boritá a jód na vadnoucí okurky.
  • Kyselina boritá a jód na okurky se používají pro tvorbu vaječníků a také jako prevence proti chorobám: 10-15 kapek jódu + 0,5 čl.Kyseliny borité + 10 litrů teplé vody.

    Do tohoto roztoku je třeba přidat 1 litr syrovátky a rostliny postříkat.Během léta stačí 2-3 takové postřiky.

    Proč potřebujete zeleň pro okurky a rajčata

    Zelenka pro okurky a rajčata / pixabay.com.

    Kromě jódu je zelenka účinná také proti různým nemocem.Obsahuje měď, která chrání rostliny před chorobami.

  • Zelenka proti kořenové hnilobě u okurek.
  • Kořenovou hnilobu je lépe léčit komplexně.Nejprve je na řadě zeleň pro okurky – poměry jsou následující: 10 kapek zeleně + 10 litrů vody.

    Tímto roztokem by měly být rostliny napojeny a po postřiku listů a výhonků roztokem jódu: 10 ml jódu + 10 litrů vody.

    Zeleninu můžete použít i jinak: 1 díl přípravku + 2 díly vody.

    Tímto roztokem potřete stonek okurky ve výšce 10 cm od země.Postačí pouze dvě ošetření.

  • Zelenka proti moučnivce na okurkách.
  • Poměrně účinný proti této chorobě je roztok s kyselou mléčnou syrovátkou: 2,8 litru syrovátky + 5 ml zelenky.

    Složení by se mělo stříkat na okurky každé 3-4 dny, dokud příznaky choroby nezmizí.

  • Zelenka proti nepravé moučnivce na okurkách.
  • Zde pomůže jiný roztok: 10 ml zeleně + 10 ml jódu + 9 litrů vody + 1 litr syrovátky.

    Rostliny zalévejte ráno nebo večer.

  • Zelenka proti fytoftoře na rajčatech.
  • Dobře pomáhá od choroby takový roztok k postřiku: 10 litrů vody + 45 kapek zelenky.

    Rajčata by se měla stříkat od okamžiku, kdy jsou rostliny ještě mladé.

    Již dříve jsme si řekli, zda lze okurky zalévat pivem a proč to dělat.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments