HomeTipyProč vlastně prosévat mouku: nejen kvůli čištění

Proč vlastně prosévat mouku: nejen kvůli čištění

Je nutné prosévat mouku na těsto? Každý pekař nebo cukrář vám řekne, že ano.V praxi však hospodyňky tento krok často vynechávají – říkají, že mouka z obchodu je čistá, takže nemá smysl.Ale smysl to přece jen má.Řekneme vám, proč prosévat mouku přes síto, kdy je to nutné a jak ji prosévat, když žádné síto nemáme.

  • Zda je povinné prosévat mouku – co to dává.
  • Jak se prosévá mouka.
  • Jak prosévat mouku přes síto.
  • Jak prosévat mouku metlou.
  • Jak prosévat mouku bez síta a gázy.
  • Zda je povinné prosévat mouku – co to dá

    Ve své podstatě je prosévání oddělením cizích příměsí od mouky.V minulosti, když se mouka mlela starým způsobem ve mlýnech, se do mouky mohly dostat velké částice, například zrnka.Aby se oddělily od čisté mouky, musely se prosévat.Nyní je to o něco jednodušší, ale stále zůstává otázka – je nutné prosévat nákupní mouku, protože je čistá? Rozhodně je to nutné.Ale ani ne tak proto, aby se výrobek očistil od nečistot, ale aby se nasytil kyslíkem.V důsledku stejné přepravy se mouka stlačuje, a to má vliv na kvalitu pečiva.Aby bylo pečivo vzdušné a lehké, musí se mouka důkladně prosévat.

    Co dává prosátá mouka:

  • Je zbavena nečistot a cizích látek.
  • Snadněji se míchá – při práci se stává poddajným a lehkým a tvoří se méně hrudek.
  • Zlepšuje se struktura těsta – prosátá mouka se okysličuje, takže pečivo je křehčí a nadýchanější.
  • těsto se na prosáté mouce lépe drží.
  • Prosévání také oživuje prošlou mouku a pomáhá ji uchovat.Musím prosévat celozrnnou mouku? Ano, všechny mouky včetně celozrnné by se měly prosévat.

    Co když mouku neprosíváte? Obecně řečeno, nedojde k žádné katastrofě, pouze těsto nemusí mít správnou konzistenci, pečivo nemusí vykynout nebo se nemusí dostatečně upéct.K tomu dochází proto, že prosátá mouka nabývá většího objemu, což se zpravidla v receptech zohledňuje.Pokud jste například líní a přidáte neprosátou mouku (ne tak, jak je napsáno v receptu), budete mít ve výsledku méně mouky a technologie již bude porušena.

    Jak prosévat mouku

    Před proséváním mouky věnujte pozornost receptu: pokud je v něm uvedeno, že máte prosévat 1 šálek mouky, měli byste tak učinit a mouku přidat až poté.Pokud se však píše, že máte přidat 1 šálek prosáté mouky, znamená to, že byste měli mouku prosát a poté odměřit šálek.

    Pokud jsou v receptu kromě mouky i další suché přísady – například jedlá soda, kvásek, sůl, kakao, lze je prosít společně s moukou – suchá část tak bude vzdušná a homogenní.

    Tip: mouka na sušenky by se měla prosévat dvakrát – pečivo tak bude vzdušnější.

    Existuje několik způsobů prosévání mouky, podívejme se, jak na to.

    Jak prosévat mouku přes síto

    Obvykle se mouka prosévá přes síto – ocelové, plastové nebo vlasové síto, jehož průměr je asi 20 cm.V současné době jsou v prodeji také různé sítové hrnky, které tento proces usnadňují.

    Klasický způsob prosévání mouky: mouka se po částech přidává do síta a pohybem ze strany na stranu nebo poklepáváním na okraj se prosévá.

    Jak proséváte mouku, když nemáte síto? Můžete použít gázu: vezměte malý kousek gázy, přeložte ji do dvou vrstev a natáhněte ji na hlubokou mísu.Do středu dejte malé množství mouky a prosejte ji po povrchu a uhlaďte.

    Jak prosévat mouku metličkou

    K prosévání mouky můžete použít metlu nebo vidličku – v tomto případě se však nezbavíte zbytků, pouze mouku nasytíte vzduchem.

    Mouku nasypte do široké mísy do poloviny jejího objemu a krouživými pohyby ji metličkou nebo vidličkou 3 minuty míchejte.Dělejte to energicky, abyste rozbili případné hrudky v mouce.

    Jak prosévat mouku bez síta nebo gázy

    Můžete použít cedník: nasypte do něj mouku a zatřepáním rukojetí ji prosejte.Protože otvory v cedníku jsou poměrně velké, odstraňujte při prosévání zbytky rukou.

    Nebo použijte mixér: nasypte mouku do mísy sekáčku, zavřete ji a v pulzním režimu šlehejte 3-4krát po dobu 5 sekund.Případné nečistoty se však v tomto případě z mouky neodstraní – pouze se nasytí kyslíkem.

    Dříve jsme si řekli, zda se můžete otrávit převařenými vejci – před čím varují lékaři.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments