Home Tipy Proč se řízky při smažení rozpadají a jsou suché: 6 nejčastějších fatálních...

Proč se řízky při smažení rozpadají a jsou suché: 6 nejčastějších fatálních chyb

0

Kotlety jsou oblíbeným a jednoduchým pokrmem, jehož recept se předává z generace na generaci.Naše babičky a maminky je připravovaly z různých druhů masa – vepřového, hovězího, kuřecího nebo krůtího, ale někdy se bez ohledu na druh nádivky a přísné dodržování receptu stane, že se pokrm nepovede.

UNIAN vám poradí, jak smažit řízky, aby se olej nepřipálil, a proč jsou suché.

Dříve jsme hovořili o tom, jak řízky uvést do dokonalé připravenosti.

Jak správně smažit řízky – hlavní chyby

Existuje obrovské množství receptů na řízky, ale žádný z nich vám nepomůže připravit chutný pokrm, pokud neznáte drobné triky a čas od času opakujete stejné chyby.Zapište si následujících 6 bodů, abyste měli jistotu, že vaše řízky budou vždy vynikající.

Mleté maso na kotlety nevyrábějte příliš tekuté.

Pokud přidáte příliš mnoho mouky, chleba nebo mléka, je směs příliš řídká.Není tvarovatelná a lepí se, takže se z ní špatně tvoří placičky – pravděpodobně se rozpadnou.Abyste tomu předešli, striktně dodržujte recept nebo ho ‚spojte‘ moukou a škrobem.

Užitečná rada: před smažením nechte mleté maso 2 hodiny v lednici, aby zhoustlo.

Zkontrolujte, zda jste dostatečně zahřáli pánev.

Často se stává, že se při smažení řízků začne olej v pánvi připalovat – je to způsobeno nedostatečným zahřátím.Na teplé pánvi nebudou řízky chutné a šťavnaté, ale na maximálně zahřáté ano.Když na ni nalijete olej a pak na ni položíte mleté maso, tekutina nebude ‚střílet‘ a řízky se uvnitř dobře osmaží a na povrchu vytvoří atraktivní kůrčičku.

Zamyslete se nad tím, proč byste měli mleté maso polévat.

Naklepávání mletého masa je nezbytnou činností, pokud chcete zvýšit možnost, že se maso ‚slepí‘.U pokrmů, jako je lulový kebab, je to opodstatněné, ale u běžných řízků nikoli.Když mleté maso naklepete, vyjde z něj přebytečná vlhkost, takže se stane viskóznějším a lepivějším a kotlety se pak rozpadají.Nádivku na řízky stačí dobře prohníst a nechat ji v lednici.

Zjistěte, kdy a jak řízky smažit na pánvi.

Častou chybou mnoha hostitelek je, že začnou smažit řízky ihned po uhnětení mletého masa.V důsledku toho se maso nestihne ‚nasytit‘ a hnětení – zahustit, takže řízky dopadnou suché a rozpadají se.Rada je zde stejná jako v prvním bodě – po uhnětení nechte mleté maso chvíli stát v lednici.

Dobrou otázkou je také, jak dlouho smažit řízky.Nemůžete je dusit příliš dlouho, protože se tím ‚zabije‘ jejich chuť a šťavnatost.Pro kotlety velikosti dlaně stačí dvě minuty smažení z každé strany na středně silném ohni.Poté – pod pokličkou po dobu 4-5 minut.

Rozhodněte se, zda budete kotlety po usmažení dusit.

Dušení řízků v omáčce je totiž u mnohých vytvořený zvyk.Omáčka sama o sobě není nebezpečná, ale když se spojí se šťávou zpod kotlet a vše dusíte 10-15 minut, kotlety se nakonec rozpadnou.Nejsprávnější variantou je kotlety s omáčkou 4-5 minut prohřát a ihned vypnout.

Nezapomeňte, jak nejlépe kotlety přivést k bodu propečení.

Syrové vepřové řízky představují nebezpečí, kterému vystavujete sebe i svou rodinu.Nedostatečně propečené maso se může vyskytnout pouze u telecího nebo hovězího, ale vepřové by mělo být vždy propečené.Hotovost kotlety zjistíte tak, že ji rozříznete napůl – maso by mělo mít bílou barvu, nikoli růžovou, a už vůbec ne červenou.

Totéž platí i pro muškáty, jak ohřívat řízky.Druhý den už obvykle nejsou tak chutné, takže je docela dobře možné je ohřát na pánvi s omáčkou, aby se ‚obnovily‘ chutě.Mimochodem, to je další z důvodů, proč by se řízky neměly přesušovat – druhý nebo třetí den budou ještě sušší a nechutné.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version