HomeTipyProč se plněné zelí nedaří a co dělat, aby se nerozpadalo: rady...

Proč se plněné zelí nedaří a co dělat, aby se nerozpadalo: rady šéfkuchaře

Plněné zelí je jednoduché, vydatné a velmi chutné.Ne každý si však poradí se zelným listem, který nechce obalit a udržet nádivku.Věřte, že vaření plněného zelí je jednodušší, než se na první pohled může zdát.Hlavní je znát základní nuance.

  • Proč se plněné zelí rozpadá.
  • Jak vařit plněné zelí, aby se nerozpadalo.
  • Jak dusit plněné zelí.
  • Jak dlouho dusit plněné zelí.
  • Proč se líné plněné zelí rozpadá.
  • Proč se líné plněné zelí v troubě nerozpadá.
  • Proč se plněné zelí drobí

    Pokud se pokusíte uvařit plněné zelí ze syrového zelí, rozpadne se.Zelné listy by měly být uvařené a nezapomeňte odstranit nejtlustší část listu u báze.Syrový zelný list nikdy nesrolujete tak, jak by se měl srolovat.

    Plněné zelí se také rozpadne, pokud ho do formy nebo pánve neuložíte správně.Aby si zelí udrželo tvar, musí být plněné zelí pevně naskládáno.Pokud nemáte mnoho plněných zelí, nesnažte se je vařit ve velkém hrnci.Při volném plavání v omáčce se listy zelí určitě rozvinou.

    Jak vařit plněné zelí, aby se nerozpadalo

    Aby se plněné zelí nerozpadalo, je nutné ho uvařit.Spusťte zelí do hrnce s vodou kořenovou částí nahoru tak, aby voda zelí zcela zakryla.Kolem jádřince udělejte nožem zářezy a oddělte listy od zelí.Zapněte nejnižší teplotu.Při zahřívání vody se od zelí oddělí horní listy.Manipulaci opakujte nožem a celé zelí lze bez problémů zcela rozebrat na jednotlivé listy.Oddělené listy několik minut povařte a vyjměte je z vroucí vody.

    Všimněte si také, že aby plněné zelí drželo tvar, je nutné odříznout nejsilnější část listu u báze.

    Dalším důležitým bodem je správné umístění mletého masa při balení plněného zelí.Na rozdíl od palačinek, kde je nádivka umístěna po celé ploše palačinky, u plněného zelí se nádivka umisťuje pouze na základ listu.

    Je také velmi důležité, jakým způsobem plněné zelí uvaříte, aby se nerozpadlo.Pokud nechcete, aby nádivka z plněného zelí během dušení vypadla, vkládejte je do hrnce velmi těsně, nejlépe v rovnoměrných řadách.Pokud budou plněné zelí volně plavat v omáčce, nebudou držet tvar a během vaření se rozpadnou.

    Jak správně dusit plněné zelí

    K dušení plněného zelí můžete použít jakýkoli hrnec s dvojitým dnem nebo husím krkem.Pokud dusíte plněné zelí na zakrytém ohni a ne v troubě, pokládejte je do hrnce svisle, v rovnoměrných řadách.Mějte na paměti, že plněné zelí by mělo být naskládané na sebe.V takovém případě budou dobře držet tvar a nerozpadnou se.

    Mějte však na paměti, že pokud to přeženete a naskládáte plněné zelí příliš těsně, omáčka se nebude moci dostat do spodní vrstvy zelí a budou se připalovat.Pokud jste již plněné zelí naskládali na sebe a vidíte, že omáčka, kterou přeléváte, neproniká do spodní řady – rozhrňte zelí nožem nebo lžící, aby omáčka mohla proniknout na dno hrnce.Dusíme plněné zelí na minimálním ohni se zavřenou pokličkou.

    Foto ua.depositphotos.com.

    Jak dlouho dusit plněné zelí

    Neexistuje žádné jednotné pravidlo, jak dlouho byste měli dusit plněné zelí.Záleží na tom, jakého výsledku chcete dosáhnout.Pokud máte rádi pevné plněné zelí, duste je maximálně 40 minut.Pokud je máte rádi velmi měkké – budete potřebovat o něco více času.Kuchaři se shodují, že plněné zelí lze vařit od 30 minut do dvou hodin, podle toho, jak měkké máte rádi zelné listy.

    Proč se líné plněné zelí rozpadá

    Levé plněné zelí je zjednodušená verze plněného zelí, kdy není nutné mleté maso balit do zelného listu.V tomto případě se mleté maso smíchá s již uvařeným krouhaným zelným listem a ze vzniklé hmoty se vytvoří řízky, které se nazývají líné plněné zelí.

    Hlavním pravidlem líného plněného zelí je husté mleté maso.Pokud uděláte tekuté mleté maso, líné plněné zelí se vám rozpadne.Pokud jste již začali vařit a plněné zelí se rozpadá, můžete situaci napravit přidáním jednoho syrového vejce do směsi.Můžete také přidat trochu vařené rýže.

    Proč nelenit plněné zelí v troubě

    Líné plněné zelí je nejjednodušší varianta plněného zelí, jakou si můžete představit.Stačí dát směs mletého masa a zelí do mísy, vytvarovat řízky a opatrně je vložit do formy na pečení.

    Je tu však důležitá věc – syrové mleté maso nedrží tvar.Pokud chcete líné plněné zelí upéct v troubě, nikdy je nevkládejte ihned do pečicí formy.Takové plněné zelí by se mělo nejprve lehce osmažit na pánvi, aby mleté maso chytlo.Není nutné je na pánvi vařit, dokud nejsou hotové.Smažte je doslova 4-5 minut z každé strany, poté je můžete bez obav vyložit do pečicí formy, zalít omáčkou a poslat do trouby.

    Upozorňujeme také, že pro pečení v troubě je lepší líné plněné zelí rozložit v jedné vrstvě, aby určitě drželo tvar.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments