HomeTipyProč se na okurkách objevuje bílá patina a zda je můžete jíst

Proč se na okurkách objevuje bílá patina a zda je můžete jíst

Příznivci domácího zavařování si často všímají bílé patiny nebo zakalení nálevu u nakládaných okurek.Takový povlak může být jak obvyklou, pro zdraví bezpečnou sraženinou, tak škodlivou plísní.Zjistěme, v jakých případech lze okurky s plísní konzumovat a jak jejímu vzniku zabránit.

  • Proč se plíseň objevuje na nakládaných okurkách.
  • Kdy můžete a kdy nemůžete jíst okurky s bílou patinou.
  • Co dělat, když jste našli nános ve sklenici.
  • Proč se na nakládaných okurkách objevuje plak

    Bílý povlak na okurkách může vzniknout z mnoha důvodů.Nejčastěji svědčí o chybách při přípravě okurek.Povlak se může objevit kvůli špatně omytým okurkám, vzduchu ve sklenici, nevhodným podmínkám skladování, porušení dávkování.

    Pokud však byly okurky naloženy bez octa, ale pouze se solí a vodou, je vodní kámen pouze vysrážená kyselina.To je normální a taková sraženina se považuje za bezpečnou.

    Kdy můžete a kdy nemůžete jíst okurky s bílým škraloupem

    Pokud se nános objeví na nakládaných okurkách a byl správně dodržen proces konzervace, je to normální.Takové okurky lze konzumovat bez zdravotního rizika.Před konzumací by však měly být omyty.

    Pokud je na sklenici nakládaných okurek viditelný povlak, neměla by se taková zelenina jíst.V tomto případě je bílý povlak plísní a může způsobit otravu, zvracení a botulismus.Rovněž by se neměly jíst žádné okurky s plísní, pokud jsou na dotek velmi měkké, získaly nepříjemnou, kyselou chuť a vůni.

    Co dělat, pokud ve sklenici najdete nános

    Pokud od zavaření neuplynuly více než tři dny, lze nakládané okurky, které se zdají být povadlé, znovu zavařit, a ne je vyhodit.V této fázi jsou stále vhodné k jídlu.Pro zachování závitků je třeba provést následující kroky:

    1. Vypusťte ze sklenice slaný nálev.
    2. .
    3. Připravte nový nálev, přičemž dodržte všechny poměry uvedené v receptu (recept na málo solené okurky zveřejnil UNIAN).
    4. Do nálevu přidejte kopr, křen, česnek, listy černého rybízu nebo třešní, hořčici v zrníčkách – takové koření sníží pravděpodobnost tvorby vodního kamene.
    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments