HomeTipyProč se míchaná vajíčka převracejí: rozpis chyb a osvědčený recept

Proč se míchaná vajíčka převracejí: rozpis chyb a osvědčený recept

Omeletu miluje téměř každý – lze ji připravit podle klasického receptu (s kořením a bylinkami), se sýrem a dokonce i se zeleninou.Předpokládá se, že pokud omeletu připravíte v troubě, nikoliv na pánvi, určitě se zvedne, ale není tomu tak.UNIAN přišel na to, co je hlavní příčinou plochého vaječného pokrmu a jak tento problém odstranit.

Dříve jsme hovořili o tom, jaké režimy trouby jsou k čemu potřeba.

Proč se omeleta nepovede v troubě, v multifunkčním vařiči nebo na pánvi

Zkušené hostitelky vědí, že pro přípravu nadýchané omelety připomínající soufflé je důležité dodržet technologii.Neměli byste zapomínat na kulinářské triky – bez nich nezískáte vzdušný pokrm, ale placatou placku:

  • Na 1 vejce byste měli vzít 1 lžíci mléka a 0,5 lžíce mouky (počet ingrediencí je přímo úměrný počtu vajec).
  • Syrová vejce se nesmí šlehat – pouze míchat metličkou nebo vidličkou.
  • Je lepší použít malou pánev – na velké se omeleta rozteče a nevykyne.
  • Pánev nebo troubu vždy předem rozehřejte.
  • omeletu přikryjte pokličkou (pokud ji připravujete na pánvi), když již začala hnědnout a její horní vrstva zhoustla.
  • Poklici z pánve neodstraňujte a dvířka trouby neotvírejte ihned – je lepší počkat 5-7 minut.
  • Pokud budete mít na paměti tato pravidla, můžete v mikrovlnné troubě napoprvé bez problémů připravit i omeletu.

    Nadýchaná omeleta v multicookeru – jednoduchý recept

    Takové šikovné zařízení, jako je multicooker, je vhodné i pro přípravu pokrmu ze syrových vajec.Našli jsme osvědčený recept, díky kterému bude omeleta svěží, lehká a velmi chutná.

    Do mísy multifunkčního vařiče nalijte 500 ml vody a nastavte režim ‚Steam‘.Zatímco se voda vaří, rozšlehejte 5 vajec se solí, poté přilijte 1 šálek mléka a směs znovu rozšlehejte.Vezměte dva celofánové sáčky, jeden vložte do druhého (pro jistotu) a nalijte dovnitř vaječnou směs.Sáčky zavažte uzlem, a když se v multicookeru začne vařit voda, vložte sáček s budoucí omeletou do mísy.Po signálu multicooker otevřete a vyjměte hotový pokrm.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments