HomeTipyProč se medové koláče pro medovník rozpadají: přestaňte to dělat

Proč se medové koláče pro medovník rozpadají: přestaňte to dělat

Velmi oblíbeným dezertem je medovník, který lze snadno připravit doma, a to velmi rychle.Některé hostitelky se bojí ujmout přípravy tohoto dortu, protože jednoduše nevědí, jak ho udělat, aby byly dorty měkké a nelámaly se a neproměnily se v drobky.

Jak se ukazuje, takový problém se vyskytuje z několika důvodů a je velmi snadné se s ním vypořádat.Nejdůležitější je dodržovat několik pravidel přípravy tohoto dezertu a medovník, jehož recept si oblíbíte, bude určitě vynikající.

Dříve jsme mluvili o tom, jak uvařit líný napoleon za 20 minut.

Proč se medové dorty rozpadají – hlavní chyby

Nejčastěji se problém s medovými koláči objevuje, když se do nich při přípravě nasype příliš mnoho cukru nebo mouky.

Pokud chcete, aby těsto bylo tak akorát – uvařte ho ve vodní lázni a pak ho nechlaďte, ale rovnou začněte tvořit koláčky.

Předpokládá se, že shortcakes budou velmi křehké, pokud se do těsta přidá rostlinný olej.Pokud chcete získat nadýchané medové koláče, budete potřebovat jedlou sodu.

Za velmi jemný je považován šifónový medový dort, který si můžete vyrobit sami.

Co je k přípravě dezertu potřeba:

  • Vejce – 2 kusy.
  • cukr – 280 g.
  • med – 70 g.
  • mouka – 300 g.
  • rostlinný olej – 50 g.
  • jedlá soda – 1 čajová lžička.
  • smetana (33 %) – 200 ml.
  • zakysaná smetana (20 %) – 400 g.
  • Vezměte hlubokou mísu, vyklepněte do ní vejce a přisypte 100 g cukru.Tyto ingredience promíchejte a poté přilijte rostlinný olej.Nyní je vaším úkolem vše dobře promíchat.Poté můžete med poslat do nádoby.Nádobu postavte na vodní lázeň, zahřívejte na mírném ohni a zároveň nezapomeňte hmotu neustále míchat.

    Směs by měla být homogenní – až se tak stane, je čas přidat jedlou sodu.Poté by měla směs zesvětlat a ‚vykynout‘.Poté ji nechte 7 až 10 minut stát na vodní lázni.Hlavní věc – nezapomeňte směs neustále míchat.Poté přisypeme polovinu uvedeného objemu mouky, vše opět dobře promícháme a ponecháme ve vodní lázni další 1-2 minuty.

    Část mouky, která vám zbyla, položte na pracovní plochu.Na tuto mouku položte ještě horké medové těsto a uhněťte ho.Nejdůležitější je, aby těsto bylo po uhnětení měkké.Možná budete potřebovat o něco méně nebo více mouky.Zde je již vaše kontrola potřebná.

    Z připraveného těsta vytvořte silný ‚váleček‘, který rozdělte na 7-8 dílů (měly by být stejné).Těsto ihned rozválejte na pergamenu – vytvarujte kulaté placky.V tomto případě vám pomůže obyčejný plát – plát položte na vyválenou placku a odřízněte přebytečné těsto.Ze zbytků vytvořte další placku libovolného tvaru – později ji použijete na drobenku na zdobení medového koláče.

    Jak dlouho péct medové koláče

    Jakmile jsou koláče vytvarované, je čas je upéct.Všimněte si, že trouba by již měla mít teplotu 180 °C.Každý koláč pečte 3 až 4 minuty.

    Po upečení dortíků si připravte krém.

    Vezměte si suchou a čistou mísu.Nalijte do ní smetanu pokojové teploty, postupně přidejte 180 g cukru a vyšlehejte mixérem.Poznámka – rychlost by se měla postupně zvyšovat až na maximum.Šlehačku šlehejte při maximální rychlosti asi 5 minut.Teprve poté přidejte zakysanou smetanu pokojové teploty.Poté vše šlehejte ještě asi 5 minut.Krém na medovník šifón by měl být hustý.

    Když korpusy vychladnou, potřete je krémem a dort ozdobte drobenkou.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments