HomeTipyProč se do boršče přidává ocet: budete si přát, abyste to věděli...

Proč se do boršče přidává ocet: budete si přát, abyste to věděli dříve

Boršč je rozhodně pro každou rodinu.Navzdory tradičnosti jeho přípravy má každá hostitelka svá vlastní tajemství: někdo přidává fazole a houby, někdo experimentuje s různými druhy masa.Nejdůležitější je však u boršče sytě červená barva.S tímto posláním se výborně vypořádá ocet.

  • Proč přidávat do boršče ocet – vysvětlujeme lifehack.
  • Čím nahradit ocet v boršči – možnosti.
  • Co je lepší přidat do boršče – kyselina citronová nebo ocet – tipy.
  • Boršč s octem a cukrem – recept.
  • Hlavní složkou boršče je červená řepa, která však má schopnost ztratit svou sytou barvu, pokud se boršč převaří.Na chuť to samozřejmě pravděpodobně nemá vliv, ale vizuální dojem z pokrmu se zkazí.Několik gramů octa však snadno pomůže udržet sytou barvu boršče.

    Proč přidávat do boršče ocet – zde je rychlá oprava

    Nezkušené hospodyňky si často stěžují, že jejich boršč je příliš bledý.Faktem je, že strouhaná řepa při dlouhé tepelné úpravě ztrácí barvu.Přibližná doba uvedení červené řepy do stavu připravenosti je 15 minut.Vše však závisí na zvláštnostech dané odrůdy.

    Pokud boršč na sporáku přetáhnete, nebude sytě červený.Barvu však lze zachovat přidáním octa do boršče.

    Před dušením řepu jednoduše postříkejte octem.Použijte ocet o koncentraci 3-9 procent.Stačí lžíce octa na 5 litrů uvařeného vývaru.

    Během vaření řepu ochutnejte, pokud se vám zdá příliš kyselá, stabilizujte chuť cukrem.Boršč s octem a cukrem bude vypadat světleji.

    Čím nahradit ocet v boršči – možnosti

    Hostitelky se někdy ptají, zda je nutné přidávat do boršče ocet.Pokud tuto tekutinu nemáte příliš v lásce, můžete ji nahradit.Barvu boršče dokonale zachová barva kyseliny citronové.Způsob použití je stejný.

    Kyselinu citronovou přidejte do řepy během dušení špičkou nože nebo menší půlkou čajové lžičky.Důkladně promíchejte.

    Co je lepší přidat do boršče – kyselina citronová nebo ocet – tipy

    Je těžké odpovědět, protože tyto složky jsou prakticky rovnocenné a obě dobře plní svou funkci.Kyselinu citronovou nebo ocet vybírejte s ohledem na vlastní chutě a možnosti.

    Boršč s octem a cukrem – recept

    K přípravě budete potřebovat:

  • maso (hovězí, kuřecí, vepřové – dle vašeho výběru) – 400 gr.
  • zelí – 400 gr.
  • brambory – 4 ks
  • mrkev – 1-2 ks střední velikosti.
  • červená řepa – 2 ks.
  • voda – 3 litry.
  • ocet – 1 polévková lžíce.
  • cukr – 1 polévková lžíce.
  • cukr – 1 polévková lžíce.
  • sůl podle chuti.
  • bobkový list – 3 ks
  • olej – 3 polévkové lžíce;
  • bylinky – malý svazek.
  • Začněte přípravou masového vývaru: dejte vařit vodu, přidejte bobkový list, ponořte do ní maso a dbejte na to, aby se nevyvařilo, vývar sbírejte.

    Jakmile je maso uvařené, přidejte do vývaru na kostičky nakrájené brambory a po několika minutách přidejte nakrouhané zelí.

    Postarejte se o hlavní suroviny – červenou řepu a mrkev.Kořenovou zeleninu nastrouhej na hrubém struhadle a začni dusit na pánvi s olejem.

    Důležité: na začátku dušení přidejte do pánve s řepou ocet a promíchejte.Řepu dusíme několik minut na mírném ohni a přidáme cukr.Množství cukru lze určit přibližně, protože každá hostitelka stabilizuje boršč podle vlastního uvážení.Může se stát, že budete potřebovat méně cukru, než je uvedeno v receptu.

    Dušenou řepu smícháme s masovým vývarem, přidáme oblíbené bylinky a osolíme.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments