HomeTipyProč palačinky rostou a pak padají: tajemství jedné jednoduché činnosti

Proč palačinky rostou a pak padají: tajemství jedné jednoduché činnosti

Ne každý umí uvařit nadýchané lívance – někdy se zdá, že takové kouzlo mají jen naše babičky.To je však mylný názor – smažit chutné lívance se můžete naučit, pokud vezmete v úvahu malý trik.O tom, proč nejsou lívance na kynutém těstě nadýchané a jak to napravit – si přečtěte v materiálu.

Odhalené tajemství, proč lívance při smažení nevykynou

Bez ohledu na to, na jakém základě se chystáte takový pokrm připravit, je důležité dodržet technologii a přidat správné ingredience.Kromě toho je třeba striktně dodržovat doporučení:

  • Po uhnětení těsto přikryjte utěrkou a nechte ho 20-30 minut ‚odpočívat‘.
  • Vždy přidejte droždí nebo jedlou sodu.
  • Používejte pouze teplé výrobky (vše předem vyndejte z lednice).
  • připravit lívance z kefíru, kvásku nebo kvašeného mléka.
  • Takové jednoduché rady vám pomohou nezjistit, proč lívance na mléce nejsou nadýchané, i když je výrobek zakysaný nebo byl místo něj použit kefír.Soda a droždí by se měly vždy dávat podle receptu, jinak nebudete mít nadýchané placky.

    DŮLEŽITÉ: jedlá soda s octem je nutná pouze v případě, že v receptu nejsou zakysané mléčné přísady, pokud ano, nasypte jedlou sodu v její přírodní formě.

    Proč se palačinky nepečou uvnitř, je hlavní důvod

    Nejčastěji zůstávají lívance uvnitř syrové, protože těsto je příliš ‚těžké‘.To se může stát, pokud jste použili příliš mnoho vajec – ta dávají těstu ‚gumovou‘ strukturu.Také by těsto nemělo být strmé, jako na koláče – takové těsto se na pánvi rozhodně nepropeče.

    Nezapomeňte, že na smažení lívanců byste si měli vzít samostatnou pánev a nic jiného na ní nesmažit a také ji nemýt – jen ji otřít ubrouskem, abyste odstranili přebytečný tuk.Pánev je nutné zahřát – na studeném povrchu se těsto přilepí a neusmaží se uvnitř.

    Lžící dávejte těsto na pánev, přičemž mezi lívanečky nechte 5-6 cm rozestupy – pokud budou těsné, začnou se k sobě lepit a nevykynou.Smažte 3-5 minut z každé strany, a když je obrátíte, přikryjte je suchou pokličkou – těsto tak získá správnou teplotu a lívance rychle dosáhnou správného stupně připravenosti.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments